Exit proglašen za Najbolji evropski festival za 2016.

NOVI SAD - Exit je proglašen za Najbolji evropski festival za 2016. godinu od strane vodeće evropske turističke organizacije "European Best Destinations", koje to priznanje dodeljuje u saradnji sa Evropskom komisijom, saopštio je danas Exit tim.

Tu laskavu titulu Exit je osvojio ispred festivala kao što su engleski "Secret Garden" kome je pripalo drugo mesto, belgijski Tomorrowland (3. mesto), pa i ispred festivalskog giganta Glastonbury (4. mesto), te mađarskog Szigeta koji se našao na petom mestu.

Iz "European Best Destinations" je saopšteno da su letnji muzički festivali deo evropskog identiteta i da je Exit postao jedan od najvažnijih festivala na svetu.

"Sa vašim festivalom doprinosite privlačnosti Evrope kao svetske destinacije broj jedan u svetu", navodi se u saopštenju iz Brisela.

Osnivač i direktor Exita Dušan Kovačević je povodom dobijanja prestižnog priznanja rekao da nakon nagrada za najbolje evropske festivale 2014. za Exit i 2015. za Sea Dance, ovo novo priznanje potvrđuje ugled Exita kao jednog od vodećih muzičkih festivala na svetu.

"Posebno je zadovoljstvo što smo uspeli da pozicioniramo Exit ispred svih ostalih vodećih evropskih festivala sa desetostruko većim budžetima i što smo Novi Sad i celu Srbiju ponovo učinili festivalskom prestonicom Evrope", rekao je Kovačević.

"European Best Destinations" je evropska krovna organizacija za promociju evropske kulture i turizma, čije članstvo čini čak 355 turističkih organizacija širom Evrope, a njen rad i godišnja priznanja, za koja redovno glasaju stotine hiljada putnika širom planete, direktno utiču na promociju nagrađenih destinacija koje zatim beleže rast globalnih turista i investitora.

Iz Exit tima ističu da su nedavni primeri nagrađenih destinacija, kao što su Porto i Bordo, učinili te gradove posebno atraktivnim za posetioce iz Amerike i Azije, ali i unutar Evrope.

Sajt "European Best Destinations" mesečno posećuje više od 2,5 miliona posetilaca, uz desetine hiljada pratilaca na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i Pinterestu, a njihove aktivnosti prati i medijski domet koji se meri u desetinama miliona gledalaca.

U zvaničnom opisu prvoplasiranog festivala na sajtu "European Best Destinations", Exit je opisan kao nagrađivani letnji muzički festival koji se održava svake godine u Srbiji, na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, koju mnogi smatraju za jednu od najboljih festivalskih lokacija u svetu.

"Exit je jedinstven u festivalskom svetu jer je nastao iz studentskog pokreta za mir i demokratiju u Srbiji i na celom Balkanu. I danas, Exit ima snažnu društvenu misiju da pomaže mladima Balkana", kaže se na pomenutom sajtu.

Iz Exit tima poručuju da je dobijeno priznanje jedno od najvećih od osnivanja Exita pored dva festivalska "oskara", odnosno dve EFA nagrade za najbolje festivale u Evropi uz brojne uticajne liste (BBC, Guardian, CNN, Conde Nast, Yourope, Lonely Planet, Superbrands) na kojima je Exit redovno istican kao jedan od vodecih evropskih i svetskih festivala.

"Osnivanjem Sea Dance u Budvi i Revolution festivala u Temišvaru, pomenuta priznanja su se prenela na celu Exit Avanturu, koja za cilj ima da ujedini kreativni potencijal celog Balkana i time ga osnaži u velikoj, svetskoj konkurenciji i učini ga najatraktivnijim regionom za omladinski turizam na svetu", naglasasava se u saopšten Exit tima.

Exit festival ove godine će se održati od 7. do 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zatim Exit Avantura putuje na Jadransko more, gde će na plaži "Jaz" od 14 do 16. jula biti održan treći Sea Dance festival.

Tanjug