Ivani Lukić nagrada Politikinog Zabavnika


BEOGRAD - Nagrada "Politikinog zabavnika" za najbolje delo nemenjeno mladima dodeljena je danas Ivani Lukić za knjigu "(Ne)pitaj me kako sam" u izdanju "Kreativnog centra", saopštio je žiri.

Odluku je doneo žiri u sastavu: Jasna Vlajić-Popović (predsednik), Slobodan Giša Bogunović, Predrag J. Marković, Nebojša Bradić i Petar Milatović.

U obrazloženju je navedeno da je knjiga Ivane Lukić "satkana od snažnih, strasnih i burnih emocija koje zbunjeni razum adolescenta pokušava da ukroti".

"To čini na jedan neuobičajni, originalan način, jezikom koji je poput same adolescencije, poseban i neponovljiv - kratak, britak, a nadasve zanimljiv i lep", ocenio je žiri.

"To je poezija više nego proza, a nije ni poezija ni proza. Više je od toga, jer je spoj nespojivog. U slučaju Ivane Lukić uspešan", dodaje se u obrazloženju.

U užem izboru za nagradu bile su i knjige: "Sara i zaboravljeni trg" Zorana Panevskog (Laguna), "Leto kad sam naučila da letim" Jasminke Petrović (Kreativni centar), "Dođi na jedno čudno mesto" Vesne Aleksić (Kreativni centar), "Priče iz glave" Vladislave Vojnović (Pčelica), "Slovne priče" Vesne Vidojević-Gajović (RTS) i "Legenda o neosvojivom gradu" Gordane Maletić (Laguna).

Na 37. konkurs stigla su 74 naslova, a svečano uručenje nagrade (plaketa i novčani iznos) biće upriličeno 25. januara na Dan lista "Politika".

Tanjug