Nagrada "Dušan Srezojević" pesniku Miljurku Vukadinoviću


JAGODINA - Književnu nagradu "Dušan Srezojević", za 2015. godinu, koju od 1989. godine dodeljuje Književni klub "Đura Jakšić" iz Jagodine za najbolju knjigu pesama, dobio je pesnik Miljurko Vukadinović iz Beograda.

Vukadinović je nagradu dobio "za izabrana dela objavljena prošle godine, ali i sveobuhvatan, orginalan i značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti", stoji u izveštaju žirija kojim je predsedavala profesor Snežana Bihler.

U obrazloženju, dostavljenom danas Tanjugu, navodi se i da je Vukadinović "široj javnosti poznat kao pesnik, kratkopričac, esejista, književni istoričar i urednik".

Kao mlad pisac bavio se istraživanjem života i dela Dušana Srezojevića i "objavio izuzetno zanimljiv esej, koji otkriva do tada nepoznato, u preiodici".

Vukadinović je rođen 1953.godine u selu Svarče kod Blaca. Gimnaziju, Filološki fakultet i postdiplomske studije na odseku za jugoslovsnsku književnost i jezik, završio je u Beogradu. Objavio je oko 40 knjiga i dobitnik je brojnih nagrada za književno stvaralaštvo.

Nagrada, koja se sastoji od novčanog iznosa, koji obezbeđuje Skupština grada, i unikatne povelje, rad Tonija S. Stojanovića, Vukadinoviću će biti uručena 27.januara u 12 sati u Književnom klubu u Jagodini.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na srpskog međuratnog pesnika iz Jagodine Dušana Srezojevića (1886-1914.) i njegovu jedinu zbirku pesama "Zlatni dasi". Srezijević je zastupljen u svim značajnijim antologijama i istorijama književnosti srpske poezije 20.veka. Ne zna se gde mu je grob.


Tanjug