Vanzemaljci na fresci Hristovog raspeća? Budalaština!



Dok svetski teoretičari zavere tvrde da je freska Raspeća Hristovog iz Dečana dokaz da su Zemlju posetili vanzemaljci, našim stručnjacima ovakve tvrdnje su smešne.


Na fresci iz 1350. prikazan je Isus Hrist razapet na krstu, oko njega stoje ljudi i lete anđeli, a u samom vrhu, u uglovima, nalaze se dva čudna objekta u kojima su ljudske figure. Teoretičari zavere u njima vide svemirske brodove sa posadom, a stručnjaci personifikaciju sunca i meseca.

- Sunce je svoje zrake potamnelo kada je Gospod raspet... Ovde nije reč ni o kakvim svemirskim brodovima, niti o vanzemaljcima, već o alegoričnim predstavama sunca i meseca. Ovaj ikonografski stil jasan je svim poznavaocima vizantijske umetnosti - pojašnjavaju za „Blic" u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Bojan Popović, upravnik Galerije fresaka Narodnog muzeja, ima isti stav.

- Istina je da se na ovoj fresci nalaze predstave dve figure u kapljičastim oblicima, ali to je po ikonografiji tipičan način predstavljanja pojava, u ovom slučaju sunca i meseca u ljudskom obliku. Sunce i mesec su česti motivi na pravoslavnim freskama, ali su predstavljeni na različite načine - kaže Popović.


On napominje da priča o vanzemaljcima postoji već dugo i da se Srbija u prošlosti čak i šalila na taj račun.

- Kada su sedamdesetih godina dolazili astronauti, od države su dobili na poklon koplja koja su na sebi imala ova dva simbola - kaže Popović.

Priča o tome da se vanzemaljci nalaze na ovoj fresci prvi put se pojavila u časopisu „Sputnjik", listu ruske emigracije u Francuskoj 1967. godine.

blic.rs/informer.rs