Premijera predstave "Klaustrofobična komedija" 23. decembra


BEOGRAD - Predstava "Klaustrofobična komedija" Dušana Kovačevića, u režiji Darka Bajića, biće premijerno izvedena 23. decembra u Zvezdara teatru, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Kovačević je podsetio da je komad napisao 1986. godine.

"Bata Stojković me je jednom pitao šta radim pošto je bila pri kraju naša veza sa JDP-om, sa 'Balkanskim špijunom'. Rekao sam mu da pišem komad koji je nemoguće prepričati, a uglavnom o jednom odžačaru, što ga nije oduševilo, jer je bilo jasno da će on igrati odžačara", prisetio se Kovačević.

"Bata je predložio da to radimo u Zvezdara teatru koji započinje novi život i koji je bio jedna vrsta alternacije ostalim pozorištima. Tako je počela naša saradnja sa Zvezdara teatrom", ispričao je on, dodavši da mu je to jedna od lepših i dražih predstava, jer je okupljala ljude koji su se vezivali za tu priču o osećanju klaustrofobije.

Kovačević je primetio da se od tada gotovo ništa nije promenilo u tom osećanju.

"Čovek može da bude zaglavljen u liftu, ali i u državi. To je osećanje koje stvara teskobu bez obzira na to koji je prostor u pitanju", istakao je on, dodavši da mu je posebno drago što se Slavko Štimac vratio u pozorište.

Bajić je rekao da se komad vezuje za ovo vreme, jer se skoro ništa nije promenilo.

"Onda je bila više komedija, danas je komedija naše klaustrofobije i važnih stvari u životu koje su nestale, jer smo okrenuti uglavnom samo meterijalnom, a zaboravljamo na dobrotu i ljude koji daju smisao našem životu", ocenio je reditelj.

On je najavio da će publika u predstavi videti "dobre ljude koji će im dati snagu da se bore".

Bajić je rekao da je autorski tim zadržao predstavu u onom vremenu, ali da će se prepoznati u replikama iste muke, samo što "30 puta više bole, jer je prošlo 30 godina".

"To je predstava o pozorištu, umetnosti i politici. Danas tabloidi kao da su nam odvukli pažnju od pozorišta. Pozorište treba da bude i političko i pozorište duše, mesto vraćanja dobre energije. Pozorište je zapravo ostalo isto, ali kao da se u ovoj tabloidnoj kulturi zanemaruje. Ova predstava želi da bude kritična, ali i da pokaže dobrog čoveka", istakao je Bajić.

Savu odžačara igra Ljubomir Bandović, koji je primetio da je "siptomatično što su dobri ljudi nekako izopšteni".

"Sava je odavno mrtav, jer u ovom materijalističkom neokapitalištičkom društvu nema mesta za njega. Čovek umire dva puta - jednom društveno, drugi put od svoje smrti, a Savine ideje su da je svaki život na zemlji dragocen i da ima smisla učiniti dobro delo", naglasio je Bandović.

U podeli su i Nevena Ristić, Marko Janketić, Zoran Cvijanović, Slavko Štimac, Jovana Stojiljković, Igor Grabovica, Vanja Janketić.

Scenograf je Milenko Jeremić, kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor Vladimir Marković, koreograf Milan Gromilić.

Tanjug