Nagrada "Golubica" Miru Vuksanoviću



U okviru somborske književne manifestacije "Veljkovi dani" u čast Veljka Petrovića, književniku i akademiku Miru Vuksanoviću uručena je nagrada "Veljkova golubica"


Povodom nagrade Vuksanović za "Novosti" kaže:

- Imam trostruki doživljaj povodom priznanja. Prema Veljku Petroviću, čije sam knjige priređivao s namerom da odgovorim na ironične prigovore da nije imao snage da napiše roman, jer njegove pripovetke po tematskim celinama mogu biti naročit roman, posebno one o Ravangradu kako je nazvao Sombor, odavno imam odnos kao prema srpskom piscu koji je bez premca u svečanosti kazivanja, pisanom i usmenom, od koga je samo Ivo Andrić napisao više antologijskih pripovedaka. Prema Somboru, gde sam mladovao osamnaest godina i o tome napisao knjigu kao venac pripovedaka o ljudima koje sam poznavao, imam poseban odnos i zato što sam tamo napisao prvu pripovetku i prvu knjigu. Prema svojim knjigama, ispod dvadeset naslova različitih žanrova, ponekad sam kosan i nevoljan jer mi se čini da su mogle biti drukčije, kraće ili opširnije, pa me nagrade povremeno opomenu da nije tako i da ih neko drukčije procenjuje. Ovakva tri doživljajna struka zajedno rastu i zadovoljan sam što ih u ovoj prilici takve gledam.

JEDNOGLASNO

OVE godine nagrada je uručena deveti put, a žiri (Tihomir Petrović, predsednik, Saša Radojčić i Vladimir Jerković), odluku je doneo jednoglasno. Dobitnik bira koja će njegova knjiga biti u izdanju Somborske biblioteke objavljena, a potom se priređuje i simpozijum kritike.


novosti.rs