Novi Sad u finalu izbora za Evropsku prestonicu kulture


NOVI SAD - Exit tim saopštio je danas da je Novi Sad ušao u finale izbora za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, što je posle plasmana u finale izbora za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine, novi veliki uspeh na međunarodnoj sceni.

U saopštenju se navodi da je preporuku za titulu dao panel nezavisnih eksperata, nakon podrobne analize aplikacije koja je predata u oktobru ove godine.

"Samim ulaskom u finale mi smo već ostvarili uspeh koji mnogi nisu mogli ni da predvide. Ovo priznanje nam je podsticaj da nastavimo i da Novi Sad, kao i Exit festival pre tog, može da bude najbolji na Starom kontinetu", rekao je predsednik Organizacionog odbora za Evropsku prestonicu kulture Nemanja Milenković, koji je i predsednik Upravnog odbora Exit fondacije.

Milenković je kazao da titule Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope nisu same po sebi cilj, već da su pokretači i da daju smernice za dalji proseritet grada.

"Već sutra projektni tim nastavlja da radi na promociji Novog Sada kao kulturne, ali i omladinske prestonice, a zajedno sa našim sugrađanima daćemo sve od sebe da Novi Sad postane još bolje i lepše mesto za život", istakao je Milenković.

Gradonačelinik Novog Sada Miloš Vučević rekao je Tanjugu da je ulaskom u finale izbora za Evropsku prestonicu kulture Grad Novi Sad ostvario fantastičan rezultat.

"To je još jedan pokazatelj da Grad ide krupnim koracima napred i da uprkos činjenici da ima dosta onih koji žele da omalovaže sve ono što se u Gradu radi, taj napredak vide i prepoznaju nezavisni eksperti koji su i dali preporuku da se naš grad plasira u finale", naglasio je Vučević.

On je istakao da će Novi Sad nastaviti da još više radi na promociji svoje kandidature, a da je ostvareni uspeh najbolji pokazatelj koliko je bila dobra i značajna odluka da se rukovođenje Organizacionim odborom za kandidaturu poveri mladim i kreativnim ljudima.

Uspeh Novog Sada je tim veći ako se zna da je ovo prvi put da je kandidovan kako za Omladinsku prestonicu Evrope, tako i za Evropsku prestonicu kulture.

Tanjug