Godina u znaku stripa i nove knjižare


BEOGRAD - Na poslednjem ovogodišnjem radnom doručku "Čarobna knjiga" je rekapitulirala proteklu godinu i predstavila dva nova naslova: autobiografiju glumca Žerara Deparđea "Tako je to bilo" i zbirku priča Vanje Čobanova "Venecija u ravnici".

Kako je rekao osnivač i direktor "Čarobne knjige" Borislav Pantić, uprkos činjenici da je 2014. bila znatno teža nego prethodna godina, ovaj izdavač je objavio 50 novih naslova, značajno povećao produkciju stripova i sa strip izdavačem Darkwoodom otvorio u centru Beograda na Trgu Republike knjižaru-striparnicu "Čarobna šuma".

On je istakao da je uspeo da objavi izuzetno kvalitetne prevedene knjige a posebnu pažnju posvetio je francuskom romanu i piscima, među kojima posebno mesto zauzimaju dva dobitnika "Gonkurove nagrade" Žerom Ferari (Beseda o padu Rima) i Pjer Lemetr (Doviđenja tamo gore).

Za pohvalu je smatra Pantić da su prevodioci Melita Logo Milutinović i Jelena Mijatović dobili značajna stručna priznanja. Tako je Milutinovićeva osvojila nagradu "Miloš N.Đurić" za najbolji prevod iz oblasti proze za roman, dok je Mijatovićeva dobila nagradu za najbolji debitantski prevod romana "Dnevnik jednog tela" Danijela Penaka.

Knjiga "Srpske narodne bajke za decu 21. veka" je, podsetio je Pantić, osvojila ove godine još jednu nagradu na festivalu slovenske knjige održanom u Moskvi gde je proglašena za najbolju knjigu iz istorije i kulture na slovenskim jezicima.
"Čarobna knjiga" prema rečima Pantića postigla je izuzetan uspeh među čitaocima sa "Hogvortskom bibliotekom" Džoane Rouling kao i sa trećim i četvrtim tomom kultnog stripa "Princ Valijant" i sa prva dva toma "Ripa Kirbija".

Za ovoga izdavača je izuzetno važno što je uspeo da objavi dvadesetak luksuznih strip knjiga i priprema se da u sledećoj godini, nastavi da proširuje svoju ponudu stripova.

Urednik edicije domaće literature Nikola Petaković je podsetio da je ovaj izdavač pre četiri meseca objavio roman Čobanova "Noć mi te duguje" koja je postigao izuzetan uspeh kod čitalaca i štampa se drugo izdanje.

Nova zbirka sedam priča kazao je Petaković je nastala na osnovu scenarija za TV seriju koju je Čobanov napisao na zahtev Zdravka Šotre i po kojoj je knjiga dobila naslov.

U pitanju je priča o poznatoj velikoj ljubavi pesnika Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj i ostale priče su vezane za poznata imena vojvođanske kulture sa kraja 19 i početka 20. veka.

Autor je istakao da je u ovim pričama želeo pre svega da piše o emocijama i da pokaže da je u Vojvodini samo zemlja ravna a sve ostalo je puno dinamike i uzbudljivo.

Njegov urednik Petaković je dodao da je ovom knjigom Čobanov ustanovio novi žanr istoriskih priča u kome se istorija ne menja već pisac nudi svoje tumačenje i događaja i ličnosti o kojima piše.

Direktor "Čarobne knjige" Pantić je istakao da je slavni francuski glumac Deparđe pokazao u svojoj autobiografiji koliko je spreman da iskreno opiše svoj život, pogotovo detinjstvo koje je proveo u ekstremnom siromaštvu a zatim se zahvaljuci izuzetnom talentu uspeo do najvećih internacionalnih visina.

Prema rečima Pantića, Depardije dirljivo piše o svojoj mladosti ne trudi se da prikrije svoje veoma skromno obrazovanje a čitaocima poručuje da život treba živeti punim plućima i otkriva šta je bitno za formiranje velikog glumca.

izvor;Tanjug