Treća nagrada publike za "Ničije dete"


BEOGRAD - "Ničije dete", debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, osvojio je Nagradu publike na REC. Tarragona International Film Festivalu u Španiji.

Ovo je treća nagrada publike za film "Ničije dete", nakon Venecije, odnosno glavne nagrade Nedelje kritike RaroVideo Audience Award, i nagrade publike na Zagreb Film Festivalu.

Nagrada REC. Tarragona International Film Festivala podrazumeva i pomoć oko distribucije filma u Španiji.

Podsetimo: "Ničije dete" je u novembru dobio glavnu nagradu za najbolji film - Shadi Abd El Salam Award for the Best Film, u okviru selekcije Međunarodna nedelja kritike u Kairu.

Krajem oktobra je dobio pomenutu HT Nagradu publike za najbolji dugometražni fiilm na 12. Zagreb Film Festivalu, a kao što smo naveli ranije, na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je film 4. septembra imao svetsku premijeru, osvojio je Nagradu publike (RaroVideo Audience Award), koja se dodeljuje za najbolji film prikazan u selekciji "Nedelja međunarodne filmske kritike". U pitanju jedina nagrada koju zvanično dodeljuje "Nedelja međunarodne filmske kritike".

Pored glavne, film je u Veneciji osvojio još dve nagrade, koje dodeljuju kritičari: nagradu FIPRESCI za najbolji film koja uključuje sve zvanične i paralelne programe na Filmskom festivalu u Veneciji izuzev glavnog (dodeljuje je Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta), kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije "Nedelja međunarodne filmske kritike" (Fedeora Award for Best Script) koju je film dobio od strane Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja - FEDEORA.

Priznanja koja je osvojio film "Ničije dete" u Veneciji najveći je uspeh srpske kinematografije u ovom veku.

Takođe, mladi Denis Murić, koji glumi glavnu ulogu u filmu, osvojio je Ćild Protection Special Mention Award na Abu Dhabi Film Festivalu, koji je održan od 23. oktobra do 1. novembra.

"Nicije dete" će premijerno u Srbiji biti prikazan na predstojećem FEST-u.

Trailer za film može se pogledati na sledećoj adresi - [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

Film "Ničije dete" je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi, u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak...

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Scenario i režiju potpisuje Vuk Ršumović.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film.

Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće Art&Popcorn iz Beograda, koproducenti su Radio-televizija Srbije, Baboon Production iz Srbije, Kinorama iz Hrvatske.

"Ničije dete" su podržali Filmski centar Srbije, Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

izvor: Tanjug