Zvanično otvaranje filmskog festivala "Merlinka"


BEOGRAD - Šesti Međunarodni festival LGBT filma "Merlinka" biće zvanično otvoren večeras u Domu omladine Beograda.

U prethodna dva dana kao uvod je održana retrospektiva filmova kanadskog režisera Gzavijera Dolana.

Za svečano otvaranje organizatori ove kvir (queer) manifestacije najavili su specijalni nastup poznate "drag queen" Markize de Sada i novog lica na toj sceni Sonje Sajzor.

Zatim će biti prikazan film "Gerontofilija" kanadskog režisera Brusa LaBrusa, koji će se posetiocima festivala obratiti kroz video poruku.

Ova provokativna romansa prati mladića koji otkriva da ga privlače stariji muškarci, a igrom sudbine se zapošljava u staračkom domu.

Do 16. decembra na programu je 65 kratkih i dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova.

Za zatvaranje je planirana specijalna projekcija dokumentarca "Globalno tvoj" autrijskog režisera Marka Doringera u čast nedavno preminulog LGBT i HIV aktiviste Nikole Latkovića.

Poslednjeg dana biće održana tribina o višestrukoj diskriminaciji i projekcija dokumentarca "Odri Lord - Godine u Berlinu" nemačke režiserke Dagmar Šulc, koja će biti i gost Beograda.

Festival organizuje i humanitarnu akciju. Prodajom Merlinka zidnog kalendara za 2015. godinu i Merlinka bedža prikupljaju se sredstva za renoviranje šestog odeljenja Infektivne klinike u Beogradu, kako bi HIV pozitivne osobe mogle da u humanijim uslovima čekaju pregled ili leže na intenzivnoj nezi.

Tokom trajanja festivala na info pultu Doma omladine prodaje se bedž "Tajna slobode leži u hrabrosti" po simboličnoj ceni od 100 dinara, a 200 dinara košta kalendar, autorsko delo 12 dizajnera koji su svoje radove poslali na konkurs za festivalski plakat.

Radove prate citati Jovana Ćirilova, Nelsona Mandele, Albera Kamija, Majkla Mura, Mihaila Bakunjina, Džordža Orvela, Džudit Batler, Malkoma Eksa, Madone, Džima Morisona, Sigmunda Frojda i Voltera o slobodi.

izvor; Tanjug