Nagrada za životno delo reditelju Puriši Đorđeviću


BEOGRAD - Doajen srpske kinematografije Puriša Đorđević primio je večeras u Dvorani kulturnog centra Beograda nagradu za životno delo koju mu je dodelio Festival autorskog filma (FAF).

Priznanje mu je uručio predsednik Saveta FAF-a, reditelj Srdan Golubović, ističući da je Đorđević, iako u ozbiljnim godinama, duhom i dalje jedan od naših najmlađih stvaralaca.

Njegov opus je najznačajniji i najpoetičniji na ovom podneblju, ali je on nedovoljno priznat i zapostavljen. Novoosnovana nagrada našeg festivala je mali doprinos ispravljanju te nepravde, rekao je Golubović.

Zahvaljujući se na priznanju, Đorđević je uzvratio da je i FAF izuzetan.

Ovaj festival okuplja filmove koji su na prvi pogled možda nerazumljivi, ali dok ih gledate polako iz njih izvlačite zaključke koji koriste i vama i vašem poimanju filma i na kraju raspoloženju, rekao je on.

Pored takozvanih hepiend filmova, postoje i oni koji mogu da budu sa nesrećnim završetkom, ali tako da taj kraj daje inspiraciju da vi budete srećni, objasnio je naš najstariji aktivni reditelj i scenarista.

Ovom prilikom prikazan je njegov najnoviji film, srednjemetražni dokumentarac "Čedo, oženi me", u produkciji kuće "Azbuka".

Projekciji su prisustvovali glavni junak, političar Čedomir Jovanović, kao i brojne ličnosti iz filmskog sveta.
Đorđević je rekao da su karte dobili samo prijatelji, ali je ipak u svom duhovitom stilu upozorio publiku: "Nemoj da bi neko zviždao!".

Film na osnovu arhivskih materijala, snimaka Jovanovićevih izjava uživo i u različitim televizijskim emisijama daje pregled njegove karijere, ali istovremeno i prelomnih tačaka naše novije istorije - studentskih demonstracija 1996/97, hapšenja
Slobodana Miloševića, pobune Crvenih beretki i drugih događaja u kojima je Jovanović imao aktivnu ulogu.

Montažnim postupkom, izborom citata, ubacivanjem scena u stilu stripa i drugim filmski efektnim postupcima autor daje i svoj komentar srpske političke scene u tom periodu.

FAF je priredio i retrospektivu Đorđevićevih filmova snimljenih od 1953. do 1975. godine, koja je u toku u Muzeju kinoteke.
Njegov bogati opus čine 23 igrana film i 30 dokumentaraca, među kojima su remek dela "San", "Jutro", "Kros kantri".

izvor;Tanjug