Otvaranje Medijane za posetioce u prvoj polovini 2015.


NIŠ - Završni radovi na podizanju zaštitne konstrukcije nad Vilom sa peristilom na arheološkom lokalitetu Medijana već sada predstavlja atrakciju koja privlači pažnju, rekla je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu Elena Vasić Petrović.

"Završetak radova zavisiće od vremenskih uslova, ali će već u prvoj polovini naredne godine Medijana biti otvorena za posetioce", rekla je ona novinarima.

Dok traju radovi Medijana je otvorena za medije i stručnu javnost.

Postavljena konstrukcija će biti pokrivena onako kako je to predviđeno i to pokrivanje je već započeto. Kada bude završena, biće otkriveni i mozaici koji su konzervirani pre 80 godina i koji su bili pod peskom, a njihova poslednja zaštita rađena je 70-tih godina prošlog veka.

Vasić Petrović je rekla da je projekat zaštite Medijane na ovaj način predstavljen i svetskoj javnosti krajem oktobra na svetskom Kongresu konzervatora mozaika u Italiji.
"Deo stručne javnosti uvek je imao određene primedbe kada je u pitanju ovakav način zaštite, ali je ovog puta, na moje iznenađenje, taj projekat podržan izazvavši isključivo pozitivne komentare", rekla je Vasić Petrović.

O zaštitnoj konstrukciji počelo se govoriti još 2007. godine, ali je Ministarstvo kulture tada stopiralo projekat i radovi su krenuli u jednom drugom pravcu. Projekat je ponovo pokrenut u sklopu programa obeležavanja 17 vekova MIlanskog edikta.

Cela kontrukcija teška je 450 tona, a raspon iznosi 72,5 metara dok će na taj način biti pokriveno više od 9.000 kvadratnih metara. Konstrukcija koja ima dva bočna oslonca, ne remeti originalnu arhitekturu lokaliteta, montaža se odvijala tako što se pripremljeni set nosača dovodio u projektni položaj, a onda se translatorno, uz pomoć specijalnih kolica, pomerao na mesto gde se ugrađuje.

Nosilac projekta je Zavoda za zaštitu spomenika kulture, radove na podizanju zaštitne konstrukcije izvodi konzorcijum koga predstavlja preduzeće "Piramida"iz Sremske Mitrovice.

Ukupna vrednost radova na podizanju i montiranju zaštitne konstrukcije koja će nositi zaštitno platno, kako je ranije saopšteno, iznosi 147 miliona dinara, a za finalnu prezentaciju biće potrebno još oko 15 miliona dinara.

Prvi koji je označio Medijanu kao "carski letnjikovac" bio je Feliks Kanic 1864. godine, a organizovana istraživanja na Medijani počela su 1932. godine. Posleratna istraživanja organizovana su počev od 1961. godine. Pretpostavlja se da je podizanje vila na Medijani započeto u drugoj polovini trećeg, a nastavljeno većim intenzitetom u četvrtom veku.


Izvor; Tanjug