Nagrada "Bojan Stupica" Borisu Liješeviću 19. novembra


BEOGRAD - Naša najznačajnija nagrada za pozorišnu režiju "Bojan Stupica" biće uručena Borisu Liješeviću 19. novembra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta posle izvođenja gostujuće somborske predstave "Čarobnjak".

Liješević je 30. laureat tog priznanja koje bijenalno dodeljuje Udruženja dramskih umetnika Srbije.

On je nagrađen za najbolju režiju u konkurenciji 14 premijerno izvedenih predstava u našim profesionalnim pozorištima u dvogodišnjem periodu - od 1. aprila 2011. do 31. marta 2013. godine.

Predstavu "Čarobnjak", po drami Fedora Šilija o Tomasu Manu, izvodi Narodno pozorište u Somboru, a premijera je bila 14. februara 2013. godine.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri čija je predsednica rediteljka Iva Milošević, prethodna dobitnica ove nagrade, a članovi glumci Tanja Bošković i Milan Caci Mihailović, reditelj Dragoslav Šilja Todorović i dramaturg i dramski pisac Željko Hubač.

U obrazloženju se ističe da je Liješević "kreirao bogat i slojevit poetski svet, fokusirajući se prvenstveno na uspostavljanje stilski promišljene, studiozne i nijansirane glumačke igre.
"Maštovitim korišćenjem ostalih elemenata pozorišnog jezika u okviru svedenog rediteljskog koncepta, Liješević stvara uzbudljivo pozorišno delo u kojem se prepoznaje njegov autentičan umetnički senzibilitet i velika zanatska umešnost", ocenio je žiri.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom velikog reditelja Stupice (rad akademskog vajara Stevana Bodnarova), unikatne diplome na pergamentu (čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić) i novčanog iznosa.

Dodelu finansijski podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.


Tanjug