Monodrama o Nadeždi Petrović na Zlatnom vitezu u Moskvi

BEOGRAD - Monodrama "Nadežda Petrović", o čuvenoj srpskoj slikarki, koju igra dramska umetnica Biljana Đurović, pozvana je na Međunarodni pozorišni festival Zlatni vitez u Moskvi, gde će biti izvedena 2. decembra.

Na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu proteklog leta izvedeni su fragmenti ove predstave, a beogradska premijera biće u subotu, 15. novembra na sceni "Kult" Ustanove kulture "Vuk Karadžić".

Monodrama je sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana "Boje i barut" Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića.

Tekst je adaptirala Biljana Đurović. Ona je sama na sceni, ali se čuje i muški glas, glumca Miloša Đorđevića. Scenograf i kostimograf je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Svetislav Božić, a dizajner tona Zoran Jerković.

Reditelj je Božidar Đurović.

U programu predstave ističe se da je veliki teatarski izazov scenski oživeti slojevitu ličnost slikarke i dobrovoljne bolničarke Nadežde Petrović, naročito u vreme obeležavanja stogodišnjice Velikog rata.

Radnja monodrame se događa poslednjeg dana njenog, ne baš dugog života u sobi Valjevske bolnice - 3. aprila 1915. godine, u vremenu kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pegavog tifusa.

Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, koja je nije mimoišla, ova znamenita, hrabra, rodoljubiva i čovekoljubiva žena do poslednjeg trenutka preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući o "čudu života i smrti", bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima.

Biljana Đurović je diplomirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Petra Banićevića 1999.godine. Ostvarila je niz uloga u režijama Jiržija Mencla, Vide Ognjenović, Dušana Kovačevića i drugih, na beogradskim i scenama širom Srbije.

Pored rada u pozorištu i na televiziji, u Dramskom programu Radio Beograda je ostvarila više od stotinu uloga, najvećim delom naslovnih i glavnih. Za umetnički rad višestruko je nagrađivana. Pored ostalog, dobitnik je nagrade Radio Beograda "Vitomir Bogić" za najuspešnije radiofonijsko glumačko ostvarenje 2009. godine, a za ulogu Karoline Nojber u istoimenoj drami Nebojše Romčevića u Pozorštu Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru četvorostruko je nagrađena.

Bavi se i pedagoškim radom. Na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i Fakultetu dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini, na odseku Gluma predaje scenski govor.

Tanjug