Srbija na Bijenalu u Veneciji sa projektom Ivana Grubanova


BEOGRAD - Srbiju će na 56. venecijanskom Bijenalu savremene umetnosti sledeće godine predstavljati projekat "Ujedinjene mrtve nacije", autora Lidije Merenik i Ivana Grubanova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U pitanju je podna instalacija koja će biti izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju će činiti materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mešavine hemikalija i boje 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji.

Instalacija podrazumeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza, objasnio je umetnik.
"Posetioci Paviljona će se slobodno kretati između tih podnih kompozicija, odnosno gaziće po islikanim površinama", rekao je on i dodao da rad prikazuje kreiranje slika na sirovom platnu uz pomoć zastava koje ujedno služe kao modeli, oruđe i slikarski materijal.

Na belini unutrašnjih zidova Paviljona nalaziće se bela trodimenzionalna slova sa nazivima i navedenim godinama trajanja svake države, odnosno nacije čije su zastave i njihovi otisci obihvaćeni instalacijom, a po uzoru na natpis "Jugoslavia" na pročelju fasade sada Paviljona Republike Srbije.

Taj projekat se u formalnom, medijskom i konceptualnom smislu nadovezuje iz prethodnog projekta istog umetnika "Mrtve zastave" i problematizuje ne samo narative koje zastave, kao simboli, proizvode, već na autentičan način preispituje političke i ideološke propozicije Bijenala kao institucije.

Merenik je ocenila da je u konkurecija bila oštra i kvalitetna, da su bili prijavljeni kvalitetni radovi i da je konkurs bio plodan.

Ona je dodala da su zastave koje je autor odabrao usled različitih istorijskih, političkih, društvenih i ekonomskih razloga prestale da postoje kao što su Austro-Ugarska monarhija, Otomansko carstvo, Demokratska republika Nemačka, ŠSR, Čehoslovačka, Jugoslavija...

Za pripremu nastupa Srbije na 56. venecijanskom Bijenalu savremene umetnosti, Ministarstvo kulture i informisanja imenovalo je Stručni savet u sastavu koji je radio u sastavu: v.d. direktor Muzeja savremene umetnosti Jovan Despotović, istoričar umetnosti Dejan Sretenović, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Mrđan Bajić, arhitekta Mia David i istoričarka umetnosti Jasmina Čubrilo.

Pomoćnik ministra kulture za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean rekla je da je težnja Ministarstva kulture da poslove koji su usko stručni da delegira svojim institucijama i zato je i uveden model, odnosno formiranje Saveta.

"Ovaj model funkionisanja je namenjen tome da bi institucije kulture jačale svoje kapacitete i vidljivost, kao i međunarodnu saradnju", istakla je ona i dodala da je vođenje značajne manifestacije kao što je Venecijansko bijenale odlična vežba za Muzej savremene umetnosti.

Na opšti konkurs javilo se 28 autora, odnosno autorskih timova, kao i da su svi osim tri pristigla predloga ispunili sve propozicije konkursa uključujući i tačno određeni rok za dostavljanje predloga.

Savet je konstatovao da predlozi ispunjavaju visoke standarde profesionalnog rada i da su primereni formatu manifestacije kao što je venecijansko Bijenale.

U užem izboru je bilo pet autora, odnosno autorskih timova, a pored pobedničkog to su: Radoš Antonijević/Una Popović "Šatori, umetnost i politika, 101 godina posle - Kosovski ciklus", Dejan Kaluđerović/Zoran Erić "Razgovori: Hula hop, lastiš, klikeri i pesak", Vladimir Miladinović/Nikola Dedića "Rendered History" i projekat "Instrument of Activity/Oruđe manipulacije" Biljane Đurđević i Miroslava Karića.

Izvor;Tanjug