Pink flojd: oproštajni album

Pink flojd su snimili novi album - sa starim muzičkim materijalima. Album je već prvi na listi najprodavanijih, jer su ga obožavaoci benda masovno naručivali – naslep. Da li je ovo zaista poslednji album Pink flojda?

Čamac na oblaku, u čamcu stoji muškarac; dugačkim gondolijerskim veslom on kormilari u pravcu horizonta na kome zalazi sunce. Tako izgleda omot nove ploče Pink flojda „The Endless River“, omot koji su kritičari „isekli na komade“ – baš kao i mnogi ljubitelji čuvenog benda koji se pitaju: šta je sebi u čaj zamešao autor ove slike, i gde je genijalni dizajn sa omota prethodnih ploča? I tako su se zbog ovog vizuelnog kiča svi zabrinuli i za sadržaj albuma...

Trideset sekundi, koliko je moglo da se čuje na uzorku koji se pojavio na internetu, zvuči kao da je „skinut“ sa ranijih albuma Pink flojda. I zaista, ova ploča se sastoji od muzičkih fragmenata iz ranijih vremena slavnog benda. Tačnije rečeno, radi se o ostacima sa snimanja poslednjeg studijskog albuma „The Division Bell“ iz 1994.


Preslušali smo 20 sati materijala“, rekao je gitarista Dejvid Gilmor, „i zaključili da su mnogi stari trenuci bili toliko lepi i magični da smo rešili da i upotrebimo. Naravno, osvežili smo ih modernom studijskom tehnikom, a dodali smo i nekoliko novih deonica - da bismo stvorili album koji je sa obe noge u 21. veku“.

Na „materijalima“ koje pominje Gilmor, osim njega su radili i bubnjar Nik Mejson i klavijaturista Rik Rajt, koji je umro 2008. A četvrti član prvobitne postave Pink flojda, basista Rodžer Voters, bio je u svađi sa ostalima i napustio je bend još 1985. Tako da nije ni učestvovao u snimanju albuma „The Division Bell“ – pa ne može da se čuje ni na ploči „The Endless River“.


„Nemam ništa sa tim albumima“

Pri tome ova potonja nije samo reciklaža ranijih godina, već i omaž preminulom Riku Rajtu, sećanje na stara vremena i definitivni rastanak grupe Pink Flojd sa muzičkom scenom.

Mnogi su se pitali: zar to nije i prava prilika za ponovno okupljanje još živih članova benda? A to pitanje vrlo nervira Rodžera Votersa. Nakon što su neki mediji izneli pretpostavku da i on učestvuje u projektu „The Endless River“, on se zbog toga toliko razjario da je na svojoj Fejsbuk-strani napisao: „Aa? Ja ne objavljujem nikakav album. Dejvid Gilmor i Nik Mejson su snimili album. Dajdiv i Nik su iz grupe Pink Flojd. Ja nisam imao ništa sa albumima 'A momentary Lapse of Reason' i 'The Division Bell'. I - uhh! Nemam ništa ni sa 'The Endless River'!“



Stari sukobi oko imena i prava

Izgleda da stara svađa nije prekinuta. Nekadašnji „mozak“ grupe, koautor albuma „The Dark Side of the Moon“ koji je jedan od najuspešnijih u istoriji, smatrao je da grupa više nema šta da kaže i napustio je. A onda se ispostavilo da je bend i dalje uspešan. I osetio se prevarenim.


To je dovelo do višegodišnje svađe oko imena Pink flojd i prava na pesme. Na kraju je grupi dozvoljeno da i dalje izvodi i kompozicije čiji je autor bio Voters. On je na to napravio sopstveni veliki šou pod nazivom „The Wall“, koji je izveden 1990. na Potsdamer placu u Berlinu. U njemu su učestvovale i zvezde kao što su Brajan Adams, Sindi Loper i Džoni Mičel. Ni traga od Gilmora, Rajta i Mejsona.

Danas bubnjar Nik Mejson na čitavu staru svađu gleda sa izvesnom dozom staračke mudrosti. U intervjuu za list Velt rekao je da odavno ponovo razgovara sa Votersom. I pored toga, nisu zvali Votersa na snimanje albuma „The Endless River“, mada Mejson kaže: „Za mene je on još uvek važan. Bilo bi mi bilo drago da je učestvovao u tome.“

Odlazak zauvek?

Dejdiv Gilmor je tvrđi – on je striktno odbijao svaku pomisao na ponovnu saradnju sa Votersom. Bilo kako bilo, album je snimljen, a već se nalazi na prvom mestu po broju prodatih primeraka i to kupcima koji su ga naručili naslepo.

Ima četiri strane, sve kompozicije su povezane, u jednoj jedinoj se peva, sve ostalo su instrumentali. Biće to poslastica za vatrene obožavaoce Pink flojda koji žele da čuju stari zvuk benda. Mnoge numere nose duge i elegične solo-deonice.

Motiv sa omota otvara prostor za mnoge interpretacije. Da li je to zaista poslednji album ostarelih majstora ili bi njihova karijera mogla da se nastavi? Bubnjar Nik Mejson nije tako protivan toj ideji (2015. namerava da objavio solo-album), ali za gitaristu Dejdiva Gilmora, to je definitivni kraj benda Pink flojd. U poslednjoj - i jedinoj otpevanoj - kompoziciji na albumu, „Louder Then Words“ on je sve pomalo filozofski obojio konstatacijom: „Gložili smo se i borili, ali ovo što ovde radimo je glasnije od reči.“

Izvor;DW