Od sutra prvi put u javnosti "Dnevnik Ljubice S. Janković"

BEOGRAD - Povodom obeležavanja 70 godina od oslobođenja Beograda, Narodna biblioteka Srbije će sutra prvi put javno izložiti u specijalnoj komori "Dnevnik Ljubice S. Janković" pisan u Beogradu u periodu od oktobra 1944. do marta 1945. godine.

Dnevnik sadrži autorkine autentične zapise o oslobođenju Beograda iz perioda od 18. do 21. oktobra 1944. godine, koje su stručnjaci nacionalne biblioteke posebno priredili povodom ovogodišnjeg jubileja, navodi se u saopštenju NBS-a.
Ljubica S. Janković (1894-1974) osnivač i vodeći stručnjak etnokoreologije, nauke o narodnim igrama, u periodu okupacije u Drugom svetskom ratu radila je u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Bila je i saradnik Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i član više međunarodnih udruženja za izučavanje narodne kulture.

Dnevnik Ljubice S. Janković nalazi se u Legatu Ljubice i Danice Janković, koji je zaveštan Narodnoj biblioteci Srbije. Po izričitoj želji legatora Dnevnik nije bio dostupan za korišćenje 40 godina od njene smrti.