Dani ruske duhovne kulture od 20.oktobra do 10.novembra


BEOGRAD - Manifestacija Dani ruske duhovne kulture u Srbiji u organizaciji Ministarstva kulture Rusije održaće se od 20. oktobra do 10. novembra u Ruskom domu u Beogradu.

Odeljenje za kulturne programe Ruskog doma u Beogradu najavilo je da je Ministarstvo kulture Rusije za srpsku javnost pripremilo kulturni projekat "Dani ruske duhovne kulture", u okviru koga će se održati koncert hora sinodalnog moskovskog manastira, izložba dečjih crteža, koncert hora doma siročadi za devojčice "Otrada", koncert ansambla narodnih igara "Kozaci Rusije" i konferencija posvećena stogodisnjici Velikog rata. Svi događaji će biti u Ruskom domu.

Kroz vekove se pokazalo da su Rusija i Srbija uvek spremne na uzajamnu pomoć i podršku, ova godina je puna zvaničnih događaja koji potvrđuju saradnju između dve zemlje u različitim oblastima. Jedan od značajnijih događaja je otkrivanje spomenika caru Nikolaju II u znak zahvalnosti srpskog naroda za njegovo posredovanje u Prvom svetskom ratu, istaknuto je u najavi.

Dani ruske duhovne kulture u Srbiji počinju 20. oktobra koncertom Državnog ansambla narodnih igara "Kozaci Rusije" povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma.
Koncertni program "Kozaci Rusije" osvojio je ne samo rusku, neko i evropsku publiku. Ansambl, kao i svi ruski Kozaci, vodi poreklo sa izvora reke Don. Moguće je, da je ovo jedan od razloga za nastanak njihove autentične umetnosti, široki zamah, vatrena priroda koja se ogleda u njihovom plesu, jeste genetski dar predaka, ocenjeno je u najavi manifestacije.

Od 27. oktobra do 10. novembra u Galeriji Ruskog doma biće postavljena izložba dečijih crteža, akvereli i grafike na temu "Rusija očima deteta", najbolji radovi učenika umetničkih škola Rusije.

Koncert Moskovskog sinodalnog hora će se održati 28. oktobra, ovo je jedan od najstarijih profesionalnih
horova u Rusiji, osnovan je u Moskvi 1721. godine. Njegova zvanična istorija je prekinuta 1919. nakon dolaska boljševika na vlast, ali 2009. godine hor je zvanično objavio o svom preporodu.

Na repertoaru hora su pored hrišćanske duhovne muzike i klasična remek dela kao i moderne kompozicije. Hor sarađuje sa najboljim ruskim orkestrima, aktivno učestvuje u festivalima i međunarodnim programima.

Koncerti hora doma siročadi za devojčice "Otrada" Manastira Sveti Nikola Černoostrovski u Kalugi održaće se 29. oktobra. Sirotište za devojčice "Otrada" već dugi niz godina vaspitava generacije devojčica kroz sveobuhvatni razvoj ličnosti, imaju organizovanu horsku i plesnu školu.

Hor "Otrada" je uspešno obišao Rusiju i Evropu predstavljajući rusku kulturu. Njihov koncertni program obuhvata klasična horska dela, narodne pesme i kompozicije velikih ruskih pesnika, koje uzdižu lepotu domovine kao i liturgijske pesme.

Početkom novembra u okviru Dana ruske duhovne kulture održaće se konferencija posvećena 100. godišnjici početka Prvog svetskog rata, sukoba koji je odneo živote 10 miliona vojnika, 12 miliona civila, a ranjeno je 55 miliona ljudi, uništio četiri imperije: rusku, nemačku, otomansku i austro-ugarsku.

Izvor; Tanjug