Trijumf Beogradske filharmonije u Karnegi holu


BEOGRAD - Višeminutne ovacije i publika na nogama ispratili su muzičare Beogradske filharmonije sa poslednjeg koncerta u okviru američke turneje, održanom sinoć u čuvenom Karnegi holu u Njujorku

Ovim istorijskim koncertom u dvorani koja je umetnički san svakog muzičara, pred više od 1 500 ljudi koji su Beogradsku filharmoniju slušali bez daha, počinje nova etapa međunarodnih uspeha orkestra, saopštila je Beogradska filharmonija.

Uz "Slovenski marš" Čajkovskog, orkestar je odlučno počeo fnale svoje američke turneje. Posebno oduševljenje publike izazvao je nastup Filharmonije sa čuvenim baritonom Željkom Lučićem koji je nastupio uz specijalnu dozvolu Metropoliten opere u kojoj godinama nastupa. Jedinstvo i prijateljstvo u zajedničkom nastupu sa Filharmonijom vratilo ih je na bis, kada su izveli ariju "Eri tu" iz Verdijevog "Bala pod maskama".
“Tek ćemo u narednom periodu postati svesni uspeha koji se večeras desio u Njujorku. Karnegi hol izaziva strahopoštovanje kod svih muzičara na svetu, a imati punu salu ispred sebe neverovatan je osećaj. Ovo je kruna višegodišnjeg rada Filharmonije i nadam se da ćemo ovakav uspeh ubrzo ponoviti ", izjavio je koncertmajstor Miroslav Pavlović.

Takođe koncertmajstor Beogradske filharmonije, Tijana Milošević kazala je posle koncerta da je kao student Džulijarda svirala u Karnegi holu, ali sada je prvi put sa svojim okrestrom i ponosna je što su ovako uspešno predstavili Srbiju.

Sibelijusova Druga simfonija pokazala je svu energiju i raskoš Beogradske filharmonije, pod upravom šefa-dirigenta Muhaja Tanga. Muzika srpskih kompozitora Hristića i Biničkog, izvedena na bis, oduševila je publiku koja višeminutnim aplauzima orkestru nije dozvoljavala da napusti scenu.

Ceo Karnegi hol bio je na nogama pozdravljajući nastup 96 muzičara Beogradske filharmonije, istaknuto je u saopštenju.


Izvor; Tanjug