Otvorena izložba Užičani u velikom ratu 1914.

UŽICE - U okviru obeležavanja Dana grada i stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u užičkom Narodnom muzeju večeras je otvorena izložba Užičani u velikom ratu 1914.godine.

Na izložbi, autora istoričara Radivoja Papića i Stanojke Milivojević, prikazano je 250 fotografija i predmeta koji su pripadali učesnicima rata, a većina je deo stalne postavke Narodnog muzeja.
"Izložbom smo želeli da prikažemo sve Užičane učesnike Prvog svetskog rata, od vojnika, trgovaca, slikara do vojnog rukovodstva. Među njima su Dimitrije Tucović, Milutin Uskoković, prota Milan Đurić, Mihajlo Milovanović i mnogi drugi", kaže za Tanjug autorka izložbe Stanojka Milivojević.

Ona ističe da razmere stradanja Užičana u Prvom svetskom ratu najbolje ilustruje podatak da je Užice 1890.godine imalo 6.627 stanovnika, a 1921. godine 4.894.
"Krajem jula i početkom avgusta 1914.godine iz užičkog kraja su formirana četri pešadijska puka i četvrti kadrovski puk. Pored njih Užičani su mobilisani i u dvanaesti puk Drinske divizije. Do kraja rata postojao je samo četvrti puk, što govori o velikim gubicima vojske iz užičkog kraja", navodi Milivojevićeva.

Izložba Užičani u velikom ratu 1914.godine podržana je finansijski od Ministarstva kulture i Grada Užica, a traje u užičkom Narodnom muzeju do kraja oktobra.


Tanjug