Jubilarni 30. Beogradski džez festival od 24. oktobra


BEOGRAD - Jubilarni 30. Beogradski džez festival održaće se od 24. do 27.oktobra u Domu omladine Beograda i Domu sindikata uz učešće renomiranih američkih, evropskih i srpskih džez muzičara, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Osnivač manifestacije - Skupština grada - za ovu manifestaciju od posebnog značaja za Beograd uprkos dosta teškoj materijalnoj situaciji i redukovanju investicija izdvojila je više sredstava nego prošle godine.

"Džez festival je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, smatramo je veoma važnom i nastavićemo da je podržavamo i u narednom periodu", izjavio je gradski menadžer Goran Vesić koji je predsednik Odbora 30.Beogardskog džez festivala.

Koliku pažnju ovom festivalu ukazuje Grad pokazalo se već ove godine jer je budžet prošlogodišnjeg festivala, koji je bio četiri i po miliona dinara povećan na šest miliona i devesto hiljada dinara.

Vesić je najavio da će narednih godina izdvajanja za Beogradski džez festival biti još veća jer osnivač želi da se ova kulturna manifestacija razvija, da bude posećenija, da raste i razvija se kako treba jer je jedna od najznačajnijih manifestacija u Beogradu.

On je zahvalio ljudima koji su pripremali festival, grupi entuzijasta koji, kako je istakao, zaista vole džez muziku i Beograd, rade bez ikakve nadoknade da bi Beograd imao ovakav džez festival.

Pomoć festivalu pružile su i ambasade i kulturni centri SAD, Italije, Nemačke, Izraela i brojni donatori i sponzori.

Prema rečima direktora DOB Marka Stojanovića za jubilarni festival je izdvojeno 17 miliona i 800 000 dinara od kojih je polovinu obezbedila država, četvrtina sredstava je od ulaznica kao i prethodnih godina a ostalo je pomoć ambasada i prijatelja.

Prošle godine festival je imao budžet od 12 miliona dinara, polovinu je obezbedio Grad i ministarstvo kulture, četvrtina je bila od karata a ostalo je obezbedio diplomatski kor, kulturni centri zemalja iz kojih su gostovali umetnici.

Jubilarni festival Festival otvoriće trio svetskih džez virtuoza:pijanista Danilo Perez, basista Džon Patituči i bubnjar Brajan Blejd, okupljeni u klavirskom triu pod nazivom "Ćildren of the Light Trio".

Pijanista, kompozitor, edukator i socijalni aktivista Perez je jedan od najuticajnijih i najdinamičnijih muzičara našeg vremena. Kao najmlađi član u čuvenom United Nations Orćestra, Dizija Gilespija (1989-1992), sa ovim slavnim džez muzičarem prvi put je nastupao na Beogradskom džez festivalu 1990. godine.

Trio će nastupiti u Velikoj sali DOB u petak, 24.oktobra nakon svečanog otvaranja 30.Beogradskog džez festivala kome će moći da prisustvuje samo publika uz pozivnice. Na ovom koncertu nastupiće srpsko ukrajinski kvartet Maksa Kočetova. Kao uvertira u jubilarni festival u Grand Casino Beograd u utorak, 21.oktobra održaće se uvodni koncert zatvorenog tipa a naredne večeri u Kolarčevoj zadužbini koncert Big Benda RTS sa Vojislavom Simićem.

Do 27. oktobra publika će imati priliku da prisustvuje Festivalu koji je koncipiran kao svojevrsna rekapitulacija važnih muzičkih tokova predstavljenih u proteklih deset godina od obnavljanja ove manifestacije.

Veliko otkriće jubilarnog festivala je Silvi Kurvoazije (Sylvie Courvoisier), rastuća zvezda svetskog džeza, izuzetno talentovana pijanistkinja poreklom iz Švajcarske. Ona će nastupiti 26. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda, u okviru dana posvećenog savremenoj evropskoj sceni.

Beogradski džez festival podsetiće i na najsvetlije trenutke u istoriji ove manifestacije, na koncert Čarlsa Lojda na 27. Beogradskom džez festivalu koji je po oceni publike i kritike bio ne samo jedan od najboljih koncerata na ovoj manifestaciji od njenog obnavljanja 2005. godine, već i jedan od najupečatljivijih momenata u istoriji koncertnog džeza u Beogradu.

Kvartet Čarlsa Lojda nastupiće u ponedeljak, 27.oktobra a ekskluzivnost ovog susreta sa legendarnim umetnikom čini najavljeni novi program.

Beogradska publika će na svečanom zatvaranju 30. Beogradskog džez festivala u Domu sindikata, slušati Lojdovu prvu džez svitu "Wild Man Dance Suite“, koju je premijerno izveo u novembru prošle godine u Poljskoj i od tada još samo nekoliko puta na odabranim festivalima.

Izvor; Tanjug