Film "Prolećna sunca" nagrađen u Drami

BEOGRAD - Film "Prolećna sunca" mladog reditelja Stefana Ivančića osvojio je nagradu za najbolji film iz južne i istočne Evrope na filmskom festivalu u Drami, u Grčkoj.

Festival kratkog filma u Drami, 37. po redu, održan je od 15. do 20. septembra. Ovaj festival jedna je od najprestižnijih manifestacija kratkog filma u Evropi, te se nalazi na spisku 15 filmskih festivala koji učestvuju u nominacijama Evropske filmske akademije (EFA) u kategoriji kratkometražni film.

Žiri je objasnio da su "Prolećna sunca" nagrađena zbog "vrlo poetskog i autentičnog pristupa temi odrastanja, kao i sjajno režiranim trenucima bezbrižne mladalačke melanholije i snovima o revoluciji".
"Prolećna sunca" prikazana su dosada na preko 35 festivala širom sveta, osvojivši deset nagrada. Slede projekcije na festivalu Let’s CEE - festival centralne i istočne Evrope u Beču, te na Međunarodnim susretima Serber-Portbu, na granici Francuske i Španije.

"Prolećna sunca" snimljena su u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti, a Ivančićev najnoviji film "Leto bez meseca" prikazan je prošlog maja na Kanskom festivalu.