Film menja sliku o kreativnoj Srbiji


BEOGRAD - Promeni slike o kreativnoj Srbiji značajno bi doprinelo kad bi država ozbiljno podržala snimanje filmova, ocenila je predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, Nada Popović-Perišić.

"Ukoliko bi država ozbiljno podržala snimanje filmova, mislim da bi to značajno doprinelo promeni slike o Srbiji. O kreativnoj Srbiji", rekla je Popović-Perišić za "Novosti".

Popović-Perišić je dodala da je film danas posebno zanima, jer je uverena da je to, kako je rekla, jedna od umetničkih delatnosti koja lako prelazi granice i gde Srbija kao kultura tek ima šta da kaže.

Na pitanje u koji bi žanr smestila današnju Srbiju, nekadašnja ministarka kulture i dekan na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum je odgovorila:
"... da se malo našalim - mislim da film još uvek ne prepoznaje taj žanr u koji bi se smestila današnja Srbija".

Popović-Perišić je rekla i da smatra da je odlažak najstručnijih i najzanimljivijih mladih ljudi poraz za jednu državu, koja bi morala da uloži veliki napor da vrati najveći broj onih koji su svoje studije završili u svetu, "uglavnom bez pomoći te iste države i da iskoristi njihovo znanje i entuzijazam".

Popović-Perišić je ocenila da se na našoj političkoj sceni javljaju novi mladi ljudi, sklonim da "ponovo promišljaju svet".
"U tim promišljanjima vidim novu energiju i nove mogućnosti levice, a to promišljenje nužno podrazumeva i preispitivanje statusa i budućnosti znanja, kao i preispitivanje pojmova angažmana intelektualaca i same javnosti. Tu vidim i buduću ulogu ovih mladih ljudi. Ali, možda i pre svega u pitanju kako se obrazuje javno mnenje koje ima mobilizatorski karakter", zaključila je Popović-perišić za "Novosti".

Novosti