Izložba "Srbija 1914" od ponedeljka u Istorijskom muzeju

BEOGRAD - Izložba "Srbija 1914" povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata biće otvorena u ponedeljak, 15. septembra u Istorijskom muzeju, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

V.d. direktora Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić rekla je da je ova postavka savremeni muzejski projekat i da nastoji da posetiocima na zabavan način približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije sa početka 20. veka, događaje koji su prethodili Velikom ratu (balkanski ratovi, Sarajevski atentat i Julska kriza) i događaje iz 1914, prve godine rata.

Ona je objasnila da su za ovu priliku napravili specijalnu aplikaciju, mobilnu platformu kreiranu za operativne sisteme IOS i Android, pod nazivom "Srbija 1914" i da će kroz nju posetioci na zanimljiv način moći da uče o istoriji.

Naime, aplikacija je tako urađena da kada se uključi i postavi iznad, na primer, obojenog crteža vojne uniforme, istog trenutka se na ekranu u 3D formi pojavljuje pravi vojnik koji udara u doboš i objavljuje rat.

Ukoliko se aplikacija stavi iznad nacrta neke od značajnih građevina, ta građevina "oživi" i posmatrač jasno vidi kako ona raste od temelja do krova.

Na konferenciji je ocenjeno da je to jedinstveni i do sada neviđeni način na koji će izložba moći da se prati.

Preuzimanjem te aplikacije zainteresovani će moći da učestvuju u edukativnoj nagradnoj igri u kojoj su za 100 najbržih u otkrivanju tajnih lokacija obezbeđene besplatne karte za izložbu.

Katalog i bojanka su takođe interaktivni i omogućiće onima koji ih besplatno preuzmu sa, specijalno za ovu priliku kreiranog sajta izložbe da sa prijateljima podele novo medijsko iskustvo koje su doživeli na ovoj izložbi.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Ivan Mijatović podsetio je da je veoma malo predmeta ostalo iz Prvog svetskog rata, ali da su uspeli da sakupe 128 eksponata koji govore o čojstvu i junaštvu naše vojske.

Centralni deo postavke čini, muzeološkim sredstvima izvršena, rekonstrukcija ratnih događanja u Srbiji 1914, pre svega bitki, najpre prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu na Ceru, a potom i vojnih uspeha na Drini i Kolubari.

Vuk Obradović iz Vojnog muzeja rekao je da postavku čini, pored predmeta koji su pripadali značajnim ličnostima, i kompletno naoružanje koje je naša vojska koristila 1914. godine, a pored toga tu će biti i sva propratna oprema, kao što su opasači, ali i čarape koje su vojnici tada nosili.

koncepcije izložbe su: muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustoskinja Snežana Solunac iz Istorijskog muzeja Srbije i kustos Vojnog muzeja Vuk Obradović.

Izložbu će otvoriti ministar odbrane Bratislav Gašić, a prisutnima će se obratiti i državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje Dejan Ristić, Dušica Bojić i Ivan Mijatović.

Tokom trajanja izložbe u okviru pratećeg programa predviđen je niz sadržaja poput projekcija igranih i dokumentarnih filmova, tribina, predavanja i kreativnih radionica za decu i mlade.

Izložba će biti otvorena do 15. januara 2015. godine nakon čega se, u smanjenom obliku seli u Moskvu, a potom i u Stokholm, a realizovana je u saradnji Istorijskog i Vojnog muzeja uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane.

Izvor; Tanjug