Beogradska premijera plesne predstave "Prokleta avlija"

BEOGRAD - Beogradska premijera plesne predstave "Prokleta avlija" po romanu Ive Andrića za koju je scenario, režiju i scenografiju uradio Nebojša Bradić, održaće se u četvrtak, 2. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kako je najavljeno, koproducentska predstava Nacionalne fondacija za umetničku igru, Narodnog pozorišta u Beogradu i Festivala Grad Teatar iz Budve, prvu reprizu imaće već 10. oktobra, na istoj sceni.

Za prvu plesnu predstavu rađenu po motivima romana Andrića, originalnu muziku je napisao istaknuti srpski kompozitor i pedagog Zoran Erić. Koreografiju je uradila umetnica iz Izraela Dana Rutenberg a asistent koreografa je Marija Janković Šehović.

U predstavi igraju Milica Jević, Tijana Šebez, Nikola Tomašević, Luka Lukić, Nebojša Gromilić, Igor Naumovski, Čedomir Radonjić i Nebojša Naumovski.

Predstava je premijerno izvedena na Festivalu Grad Teatar u Budvi, 22. jula, sa dve reprize 23. i 24. jula. Prepuno gledalište je sve tri večeri nagradilo umetnike višeminutnim ovacijama, dok su crnogorski mediji izvestili da je "Prokleta avlija" obeležila ovogodišnji festival u Budvi, saopštili su producenti.

Predstava je otvorila i festival Ratkovićeve večeri u Bijelom Polju, 3. septembra, a početkom oktobra imaće beogradsku premijeru.

Realizaciju plesne predstave "Prokleta avlija" podržali su ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda, Ambasada Izraela u Beogradu i Banka Intesa.

Izvor; Tanjug