Otvoren Festival savremene umetnosti "Dunavski dijalozi"

NOVI SAD - Drugi Međunarodni festival savremene umetnosti “Dunavski dijalozi”, na kojem učestvuju umetnici i teoretičari umetnosti iz 14 zemalja podunavskog makro regiona, otvorio je večeras u Petrovaradinu istaknuti novosadski umetnik svetske reputacije Želimir Žilnik.

Festival, čija je generalna tema odnos umetnosti i krize, prava je prilika umetnicima za “razmenu iskustava i za međusobno upoznavanje”, rekao je Žilnik naglasivši da se jedan centar evropske culture nalazi upravo na ovim prostorima iako je, kako je naveo ceo ovaj region u prošlosti obreležavan kao “obod Evrope”.

Manifestacija, čiji će sadržaji publici biti predstavljeni na 15 lokacija širom Novog Sada, počeo je otvaranjem izložbe četvoro savremenih srpskih vizuelnih umetnika umetnika u Galeriji Fondacije “Brtka-Kresoja”, koju je autorski uredila kustos Sunčica Lambić Fenjčev iz zrenjaninske galerije Ečka.

Na toj izložbi predstavljeni su radovi Radoša Antonijevića, Andree Ivanović Jakšić, Veljka Vujačića i Vesne Perunović u čijem je umetničkom razvoju svojevrsan “zajednički imenitelj sadržan u pojmovima prostpra, stanja i memorije”, istakla je Lambić Fenjčev.

Umetnički direktor “Dunavskih dijaloga” Sava Stepanov ističe da osnovni cilj manifestacije da predstavi relevantne umetnike iz podunavskih zemalja i analizira njihov rad, što je dobra prilika da se naši umetnici predstave gostima iz inostranstva.

Kao posebnost ovogodišnjeg okupljanja u Novom Sadu on je izdvojio izložbu afirmisanog umetnika iz Slovačke Rudolfa Sikore, kao i “izuzetno dobre” izložbe austrijskih, nemačkih I mađarskih savremenih stvaralaca.
“Meni je veoma draga dijaloška izložba slovačkih i naših umetnika srednje generacije, koji su u punoj stvaralačkoj fazi, s tim što je interesantno to da su predstavnici Srbije umetnici slovačke nacionalnosti, tako da imamo slovačko-slovačko-srpski dijalog”, rekao je Stpanov Tanjugu.

Ove izložbe svedočeo o tome da umetnost “govori autentičnim, univerzalnim jezikom I da danas umetnost, u skoro svim krajevima sveta deluje u istim, kriznim okolnostima, jer nema dana bez neke krize u nekom kraju sveta”, kaže Stepanov.

Festival “Dunavski dijalozi” nudi mogućnost za razmenu i dijalog kultura u aktuelnoj umetnosti Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Moldavije i Ukrajine.

Galerija “Bel Art”, inicijator i priređivač te manifestacije, namerava tako da ustanovi Novi Sad kao grad susretanja, prezentovanja aktuelnih umetničkih ideja i sadržaja, kao priliku za međusobno upoznavanje, saradnju i razmenu umetnika i umetnosti kulturološki bogatog i raznovrsnog evropskog regiona.


Izvor; Tanjug