Gran pri filmu Nekada braća

ZLATIBOR - Dokumentarni film američke produkcije "Nekada braća" reditelja Majkla Tolona o jugoslovenskoj košarci, njenoj zlatnoj generaciji i ratom prekinutom prijateljstvu dve košarkaške legende Vlade Divca i Dražena Petrovića proglašen je za najbolji film Trećeg međunarodnog festivala sportskog filma, koji je večeras završen na Zlatiboru.

Film Trag reditelja Dragana Elčića dobio je nagradu za najbolju režiju”Dinko Tucaković”,dok je direktor fotografije u poljskom filmu “Stići do kraja” Roman Vasiluk dobitnik nagrade za najbolju fotografiju.

Francuskom filmu “Moja najveća priča”,reditelja Sarah Mirjam Puarson pripala je nagrada za visoke moralne vrednosti sporta.

Specijalna nagrada festivala pripala je filmu “Pobednici” reditelja Jovana Memedovića,novinara RTS-a.

“Ima mnogo zlatnih sportista u Srbiji, a da ih zapravo i ne poznajemo,pa sam se ja osetio prozvan da taj četverac sa kormilarom koji je u to vreme bio prvak sveta u juniorskoj konkurenciji u veslanju,izbacim iz petog u prvi plan," izjavio je Memedović posle uručenja nagrade.

On je rekao da trenutno radi i nastavak te priče.

"Ima još mnogo zlatnih momaka,čvrste volje, jakog duha i ne smemo se prema njima odnositi tako da oni budu peta vest”, dodao je Memedović.

Savet festivala dodelio je i dve specijalne nagrade za veliki doprinos sportskom filmu ostarenjima "Plamen koji greje sunce",reditelja Jevgenija Bogartijeva i “Ostrvo sreće” Sergeja Dolbinova.

U ovogodišnjem žiriju festivala bili su Elena Nikolaevna Barzova,glumica iz Rusije,Vanja Dermedžijeva,urednik sportske redakcije Bugarske nacionalne televizije i reditelj Puriša Đorđević,koji je bio predsednik žirija.

“Imali smo veliki izbor filmova i možda se nagrade neće dopasti nekim autorima,ali nijedan festival nikada nije dao tačne dijagnoze koji bi film trebao da bude prvi,koji drugi”, izjavio je Puriša Đorđević posle saopštavanja odluka žirija.

Direktor festivala Mihailo Todorović u izjavi za Tanjug ističe da je jako zadovoljan izborom filmova,koji je svake godine sve bolji.

“Imali smo dobar izbor filmova što je rezultiralo i povećanim interesovanjem publike.Ove godine imali smo i dva značajna prateća programa festivala 70 godina Filmskih novosti i predstavljanje monografije Teniskog saveza Srbije "Tenis bez granica"".

Festival su svojim prisustvom uveličali i neki od dobitnika priznanja za životno delo poput gimnastičara Miroslava Cerara i reditelja Gorana Markovića,kaže Todorović.

Festival,čiji su osnivači opština Čajetina,Turistička organizacija Zlatibor i Maja film iz Užica, svečano je zatvoren dodelom nagrada i priznanja u Kongresnom centru Srbija na Zlatiboru.

Izvor; Tanjug