Nagradu za najbolji scenario dobio film “Neposlušni”

VRNJAČKA BANJA - Film “Neposlušni”, čiji scenario i režiju potpisuje Mina Đukić, pobednik je ovogodišnjeg 38. Festivala filmskog scenarija (FFS), koji je sinoć završen u Vrnjačkoj Banji.

Drugu nagradu osvojio je scenario za film “Mamula”, dok je treću nagradu osvojio scenario filma “Varvari”.

Ovogodišnji žiri 38. Festival filmskog scenarija odlučivao je o nagradama u sastavu Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a i dramaturzi Biljana Maksić i Ivan Velisavljević.

Pantelić je, nakon dodele nagrada, rekao Tanjugu da je žiri jednoglasno doneo sve odluke, što u vreme trajanja festivala nikako nije moglo da se nasluti.
“Voleo bih da je ponuda bila bolja i kvalitetnija, ali filmovi koji su odabrani, a to znači i oni koji su dobili nagradu publike i specijalnu nagradu, mogu da budu primer onima koji su se ili će se baviti filmom, ne samo u srpskoj kinematografiji, već i u čitavoj regiji”, rekao je Pantelić.

U obrazloženju ovogodišnje prve nagrade za scenario, žiri 38. Festivala filmskog scenarija istakao je da je Mina Đukić u filmu “Neposlušni” osobenim stilom ispričala priču o dvoje mladih i njihovom odrastanju.

Na taj način je, prema mišljenju žirija, uspela da odgovori na zadatu temu.

Rediteljka i scenaristkinja Mina Đukić je nakon svečanog uručenja nagrade, izjavila da je radeći na filmu smatrala scenario samo kao deo procesa, i zaboravila kao moguću procenu, njega, kao dela.
“Drago mi je zbog nagrade, jer mislim da je ceo svet filma stvoren u tom scenariju. Dok smo putovali iz Sarajeva ka Vrnjackoj Banji, čitali smo ponovo scenario u pokušaju da se prisetimo šta je ostalo
a šta nije, i shvatili smo da je ustvari sve u scenariju”, rekla je ona, napominjući da su tu većina detalja i svi dijalozi.

Đukić kaže da je njen pristup bio takav da tokom rada na filmu zaboravi scenario, da bi onda shvatila da je on, kako je rekla, već u njoj, da ga zna napamet i da ne mora da mu se vraća fizički.
“Scenario je poseban, koji na prvi pogled može da zavara, ali žiri je pokazao da ima specifičan ukus, i veoma sam srećna”, rekla je Mina Tanjugu.

Nagradu publike na ovogodišnjoj filmskoj smotri u Vrnjačkoj Banji osvojio je film Bobana Skerlića “Top je bio vreo”, dok je specijalnu nagradu festivala osvojio film “Love hunter - priče iz njujorškog
taksija”.Izvor; Tanjug