Nagrada "Zlatni platan" uručena Mileni Dravić


TREBINJE - Slavna srpska glumica Milena Dravić, prva dobitnica nagade "Zlatni platan" koju dodeljuje Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju, izjavila je da će to priznanje stajati pored "Zlatnog Davida", kanske i venecijanske nagrade, "Zlatne arene", "Carice Teodore" i drugih priznanja koje je do sada dobila.

Ovu nagradu za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji uručio joj je Dejan Bodiroga, direktor Javne ustanove "Kulturni centar" Trebinje na sinoćnoj svečanosti u okviru 2. Festivala mediteranskog i evropskog filma, koji je u toku od 4. do 10. avgusta.

Primajući nagradu, popularna glumica je istakla da joj je drago što je prva dobitnica "Zlatnog platana", te da su je trebinjska publika i organizacioni odbor festivala uzbudili od prvog dana.
"Vaši aplauzi, pozdravi prve večeri i ovo večeras predstavljaju jedno veliko priznanje. Vraćam se u Beograd i nosim ovu nagradu koja će stajati pored "Zlatnog Davida", kanske i venecijanske nagrade, "Zlatne arene", "Carice Teodore", i svih onih priznanja koje sam do sada dobila", istakla je ona, pozdravljena gromoglasnim aplauzima.

Svečanoj ceremoniji prethodila je premijera filma "Marijina epizoda", rediteljke Sanje Živković. Ovaj film je i njen magistarski rad.

U čast Milene Dravić priređena je retrospektiva sa izborom od sedam ostvarenja iz njene bogate karijere duge 55 godina.

Ciklus je počeo njenim prvim filmom, snimanim 1959. upravo u Trebinju - "Vrata ostaju otvorena" u režiji Františeka Čapa.

Retrospektiva je obuhvatla i filmove "Devojka" Puriše Đorđevića, "Hasanaginica" Miodraga Popovića, "Ljubavni život Budimira Trajkovića" u režiji Dejana Karaklajića, "Nije lako s muškarcima" Mihaila Vukobratovića, "Bumerang" Dragana Marinkovića i "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića.

Takođe je prikazan dokumentarni film o Mileni Dravić u režiji Zdravka Randića.

Organizatori festivala su "Tangram centar" iz Beograda", "Alpe-Adria kulturna mreža" iz Beča i Javna ustanova "Kulturni centar" Trebinje.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Trebinje.


Tanjug