Otvorena izložba "Srbija u Velikom ratu"

BEOGRAD - Izložba "Srbija u Velikom ratu" posvećena obeležavanju stote godišnjice od početka Prvog svetskog rata, danas je otovrena u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Postavka je podeljena na 18 tematsko-hronoloških celina sa izabranih 270 arhivskih dokumenata i fotografija koje doprinose boljem razumevanju obrađenih tema i nude nove poglede na Veliki rat 1914-1918.

Priređena je u saradnji Vojnog arhiva, Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog muzeja, Programskog muzeja RTS-a i Medija centra "Odbrana" a biće otvorena do 26. jula.

Na otvaranju, državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević je rekao da je ta izložba jedna od oko 60 manifestacija kojima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije obeležavaju stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata, sa ponosom čuvajući od zaborava dela naših slavnih predaka.

Prema njegovim rečima arhivska dokumenta, fotografije i muzejski predmeti iz doba Velikog rata na izložbi, “podsećaju na uzroke, vinovnike i žrtve tog rata, prateći hronološki najznačajnije događaje koji su odredili smer kasnije istorije”.
“Grupa autora koja se bavi antropologijom rata, vojnom ili lokalnom istorijom, imala je nameru da afirmacijom arhivskih dokumenata o Srbiji tokom Prvog svetskog rata još jednom skrene pažnju na pogubni uticaj političke revizije istorije," rekla je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić.

Izložbu arhivskih dokumenata upotpunjuju muzejski predmeti iz fundusa Vojnog muzeja, prenelo je Ministarstvo odbrane na svom sajtu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, brojni posetioci i ljubitelji umetnosti.

Izvor> Tanjug