Pred publikom ponovo dela Šumanovića, Barili, Augustinčića.

BEOGRAD - U Muzeju 25. maj danas je otvorena izložba "100 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945", a ova postavka je predstavljena prvi put posle sedam godina kada je zbog rekonsrukcije zatvoren MSU.

Ljubitelji umetnosti mogu do 18. maja da pogledaju dela Đorđa Andrejevića-Kuna, Antuna Augustinčića, Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića, Avgusta Černigoja, Petra Dobrovića, Mila Milunovića, Petra Palavičinija, Milene Pavlović Barili, Mihaila Petrova, Nadežde Petrović, Zore Petrović, Vase Pomorišca, Tome Rosandića, Veljka Stanojevića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića i mnogih drugih.

V.d. direktora MSU Vladislav Šćepanović ukazao je na značaj ove izložbe za celu zemlju, ali i region, jer, kako je rekao, ova dela dugo nisu mogla da se vide. On je dodao da se nada da će drugi deo postavke, od 1945. do danas, biti prikazan sledeće godine.

Prema rečima Šćepanovića, bilo bi dobro ako bi zgrada Muzeja na Ušću bila završena 2016, pa da u tom prostoru tada bude izložena cela kolekcija.
"Iako smo dela iz MSU predstavljali na različitim studijskim izložbama, ta gostovanja ne mogu da budu kompenzacija za nepostojanje reprezentativne stalne postavke umetnosti 20. veka u našem glavnom gradu", rekao je autor izložbe Dejan Sretenovic Ovom izložbom, kako je dodao, pokušava se premostiti ta nemoguća situacija i reafirmisati publika koja je upoznata sa delima koja se čuvaju u depoima MSU-a.

Važno je i da se mlađim generacijama, koje nikada nisu kročile u tu instituciju, prikaže ovaj deo naše umetničke baštine, dodao je Sretenovcih.

Na izložbi su predstavljena karakterištična dela značajnih autora. Cilj postavke je da ukaže javnosti na zbirke MSU-a i na neki način predstavlja apel nadležnima na pitanje rekonstrukcije.
"Ova dela treba da budu na dnevnoj bazi dostupna Beogradu", zaključio je Stetenović.

Akademik Dušan Otašević slikovito je primetio da je ""kultura prekrivena slojem bahatog nipodaštavanja, neodgovornog prepoznavanja, a gustina tog crnila se iz dana u dan povećava"".

Zato se, dodao je on, svakoj izdatoj knjizi, pozorišnoj premijeri, izložbi radujemo, kao ""što se čovek u tmini raduje obećavajućem plamičku verujući da će da preraste u buktinju koja omogućava dostojanstveno kretanje na našem putovanju".
"Odajmo poštovanje onima koji su nama osvetljavali put i učinimo sve da onima sutra ostavimo ono što su nama ostavili umetnici juče", poručio je Otašević.

U toku trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program, koji obuhvata predavanja i tematska vođenja kroz izložbu kustosa MSU i drugih stručnjaka, kao i edukativne radionice.

Muzej savremene uemtnosti (MSU) zatvoren je već sedam godina zbog rekosntrukcije, a za to vreme mogla je da se vidi tek poneka slika u okviru gostovanja i projekata koje je taj Muzej organizovao.

Otvaranju izložbe, uz brojne posetioce i umetnike, prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić i upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić.

Cena ulaznice je 300 dinara, a prateći programi su besplatni.


Tanjug