Sterijino pozorje u znaku dva velika jubileja

NOVI SAD – Predstojeće 59. Sterijino pozorje biće u znaku obeležavanja dva velika i značajna jubileja, 150. godišnjice rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata, istakao je danas selektor tog pozorišnog festivala Igor Bojović saopštavajući izbor predstava.

Napominjući da je u proteklih dana video 90 dramskih predstava, u našoj zemlji i širem okruženju, Bojović je na konferenciji za novinare ocenio da je minula pozorišna sezona bila znatno bolja od prethodne i dodao da u selekciji nije imao velike dileme, odnosno da su se predstave koje je odabrao “lako izdvojile i sklopile u jednu priču”.

Tako će u Selekciji nacionalne drame i pozorišta, na 59. Sterijinom pozorju, učestvovati devet predstava, među kojima su “Unosno mesto” po tekstu Ostrovskog u režiji Egona Savina i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i Nušićeva “Gospođa ministarka” koju će, u režiji Tatjane Mandić Rigonat izvesti beogradsko Pozorište “Boško buha”.
Nušićevom “Ožalošćenom porodicom”, koju je režirao Nikola Pejaković, predstaviće se Narodno pozorište Republike Srpske iz
Banjaluke a somborsko Narodno pozorište izvešće dramu “Gospođa Olga”, po tekstu Milutina Bojića u režiji Gorčina Stojanovića.

Predstavu “Princip (Mali mi je ovaj grob)”, po tekstu Biljane Srbljanović u režiji Mihala Zadara, izvešće Šaulšpilhaus iz Beča a s dramskim delom “Neoplanta” , rađenim po romanu Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana, nastupiće Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz.

U takmičarskom programu Sterijinog pozorja su i koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta “Bizarno”, prema tekstu Željka Hubača u režiji Snežane Trišić i predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Trpele”, Milene Depolo i Bobana Skerlića, koji je i reditelj.

I deveta predstava u Selekciji nacionalne drame i pozorišta, prema Bojovićevom izboru, je “Koštana”, Borisava Stankovoća, u Urbanovoj režiji i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

U okviru internacionalnog programa Sterijinog pozorja “Krugovi” su tri predstave, a prva po redosledu je “Još uvek oluja”, prema tekstu Petera Handkea u režiji Ivice Buljana i izvođenju Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici izvešće delo “Evrimen Đilas”, po tekstu Radmile Vojvodić koja je i rediteljka te predstave a Prešernovo gledališče iz Kranja nastupiće s predstavom “Izbrisani”, koja je autorski projekat Olivera Frljića.

Na predstojećem Sterijinom pozorju, festival koji se po tradiciji održava krajem maja i početkom juna, u čast nagrađenih će Gradsko dramsko kazalište “Gavela” iz Zagreba izvesti predstavu “Zločin i kazna”, po romanu Dostojevskog u režiji Zlatka Svibena.

Selektor Bojović, koji je predloženom selekcijom zaključio svoj dvogodišnji selektorski mandate, zahvalio je Sterijinom pozorju što mu je bilo omogućeno da u tom periodi vidi čak 170 predstava širom Srbije i regiona.

Sumirajući proteklu sezonu on je napomenuo da se u njoj, po kvalitetu, izdvojilo nekoliko predstava i dodao da je pozorište zapravo pokazalo svoju vitalnost.
“Bez obzira na okolnosti u kojima živimo i kako radimo, kako smo izmučeni kao Koštana koja peva često i kad joj nije do pevanja, borimo se i stvaramo predstave”, rekaoje Bojović ocenjujući da se pozorište “okrenulo sebi” ove godine i da je baš iz toga proistekao kvalitet predstava.

Predsednik Upravnog odbora Sterijinog pozorja Sava Damjanov rekao je da će, zahvaljujući Bojovićevoj selekciji, na festivalu biti dobrih i zanimljivih predstava, napominjući da je saradnja sa selektorom bila na najboljem mogućem nivou, što bi moglo
da posluži kao primer za buduće selektore Pozorja.

Damjanov je naglasio da je Upravni odbor Sterijinog pozorja jednoglasno usvojio selekciju predstava za predstojeći festival nacionalne drame i pozorišta.

Direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović je istakao da postoji puna umetnička autonomija u radu selektora i članova žirija Pozorja.

On je dodao da, u stvaranju uslova za festival na najvišem mogućem nivou, ta institucija ima dobru saradnju sa predstavnicima Grada Novog Sada, pokrajine i resornog ministarstva, kao i sa generalnim pokroviteljem festivala kompanijom NIS Gasprom.


Tanjug