Nagrada Dositej Obradović akademiku Vladeti Jerotiću

BEOGRAD - Nagrada Dositej Obradović za životno delo biće uručena prvom laureatu, akademiku Vladeti Jerotiću u subotu 22. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Dositej Obradović " Radomir Putnik kazao je da se nagrada koju je Zadužbina ustanovila prošle godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, prvi put dodeljuje.

Nagrada se dodeljuje za sve discipline nauke, prosvete, književnosti i kulture, kojima pripada ili ih je utemeljio u srpskoj sredini veliki pisac i prosvetitelj Dositej Obradović, za životno delo pre svega učitelju u najplemenitijem smislu te reči kakav je bio Dositej, istakao je Putnik. On je podsetio da je Dositej od sredine 18.veka do smrti 1811.godine putovao Evropom, znao je 11 jezika i za svog dugog života bio je najviše učitelj ali to je shavatao kao učenje drugih ali i samog sebe.

U poznim godinama 1807.godine Dositej je došao u Srbiju i doneo sve što je imao, kao osoba koju je odlikovao asketizam, svoju biblioteku je poklonio narodu a sav novac koji je imao dao je Karađorđu za ustanike, rekao je Putnik.

Upravo takav stvaralački, filozofski i etički put sledi akademik Jerotić, prvi dobitnik nagrade koja treba da nagradi krunu stvaralaštva neke ličnosti, nagrade za celokupni doprinos nauci, kulturi i umetnosti naroda Srbije.

Prema rečima predsednika žirija Vojislava Jelića odluka je doneta jednoglasno jer je akademik Jerotić svojim životom, delom i delovanjem po svemu na tragu misije koju je u srpskom narodu ostvario Dositej Obradović.

U obrazloženju žirija, u kojem su pored Jelića bili i Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević, ocenjeno je da Jerotićevo prosvetiteljsko, filozofsko-religijsko i književno stvaralaštvo, prožeto izrazitom humanističkom crtom njegove ličnosti, prevazilazi i natkriljuje sve posebnosti i isključivosti svojstvene našem vremenu.
"Nagradu je dodelio sam Dositej, žiri je samo glasno govorio jer su obojica učitelji čoveku i prosvetitelji narodu", istakao je Jelić.

Na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta najavljen je prigodan umetnički program koji će se održati na Velikoj sceni nacionalnog teatra u subotu u podne kada će akademik Jerotić primiti nagradu.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa koji obezbeđuje Ministarstvo kulture i informisanja i plakete sa likom Dositeja Obradovića koju donira Narodna banka Srbije.

Umetnički program pod nazivom "Samo dela ljubavi ostaju" u režiji Ivane Dragutinović Maričić u izvođenju dramskih i operskih umetnika poklon je Narodnog pozorišta.

U programu, čiji će moderator biti glumica Rada Đuričin, učestvovaće Filharmonija mladih "Borislav Pašćan" pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, primadone Jasmina Trumbetaš Petrović i Sanja Kerkez, prvak opere Ivan Tomašev i dramski umetnici Hadži Nenad Maričić, Vojin Ćetković i Nebojša Kundačina.

Izvor;Tanjug