Fotografije Zorana Jovanovica Macka pred publikom u Parizu

PARIZ - U Kulturnom centru Srbije u Parizu sinoć je otvorena je izložba fotografija fotoreportera beogradskih "Večernjih novosti" i istaknutog srpskog fotografa srednje generacije Zorana Jovanovića Mačka pod nazivom "Romantika nasih dana".

Postavka obuhvata 36 fotografija nastalih od 1988. godine do danas, a zahvaljujuci oštrom fotografskom oku Jovanović je uspeo da dočara sve mene srpskog društva u poslednje dve decenije. On je obradio teme kao što su rastuće socijalno raslojavanje, parodiranje nekad vladajućeg sistema - komunizma, ali i nebrigu za prirodu i dramatične posledice NATO intervencije u njegovom rodnom Pančevu.

Posebnu pažnju autor je posvetio banatskim Romima, pa se na fotografijama može videti kako Romi miluju konja, svog vernog saputnika ili uprkoz krizi peku jaganjce za Đurđevan ili pak vode mečku Božanu, koja za sitan novac plesom zabavlja prolaznike. Na njegovim fotografijama su i ulicni sviraci, omamljeni umorom i suncem, koji dremaju u centru Beograda sa harmonikom i pospanim detetom u krilu.
"Fotografija može da kaže mnogo više nego 100 reči, pogledajte Mačkove fotografije i uverićete se u to", rekla je otvaranju izložbe direktorka KCS-a Slavica Petrović.

Zoran Jovanović Mačak rođen je 1962. godine u Pančevu, a profesionalno se bavi fotografijom od 1981. Status slobodnog fotografa mu je omogućio da raširi saradnju sa mnogim dnevnim i ilustrovanim listovima širom Jugoslavije, u kojima objavljuje atraktivne reportažne fotografije. Šest godina je proveo radeći na filmu gde stiče iskustvo kao filmski fotograf. Upravo ovaj deo karijere i snimci koje je "uhvatio" i ovekovečio otvorili su mu vrata svetskih novinskih agencija kao što su Rojters, AP i Sigma. Stalni je saradnik dečje fondacije UNICEF.

Od 1994. godine je stalno zaposlen u dnevnom listu "Večernje novosti", u kojem i danas radi kao fotograf-reporter.

Član je profesionalnih udruženja UNS (Udruženje novinara Srbije), NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije) i UFOS (Udruzenje fotografa Srbije), kao i umetničkog udruženja ULUPUDS (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije) i Udruženja filmskih radnika Srbije.

Dobitnik je više domaćih i svetskih priznanja.

Ova izložba će biti otvorena do 3. marta.

Izvor;Tanjug