U Arhivu Srbije otvorena izložba o Prvom svetskom ratu


BEOGRAD

- U Arhivu Srbije je danas, povodom Dana državnosti, otvorena izložba "Prvi svetski rat u dokumentima Arhiva Srbije", kojom je ta ustanova zvanično počela obeležavanje 100. godišnjice izbijanja "Velikog rata".

Na izložbi je predstavljeno 35 najvažnijih dokumenata o istoriji Prvog svetskog rata, među kojima su original ultimatuma koji je Austrougarska uputila Kraljevini Srbiji, original odgovora Srbije i, verovatno najvažniji dokument u svetu iz tog doba - objava rata Austrougarske Srbiji, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu kulture Dejan Ristić, otvarajući izložbu.

Arhiv, prema njegovim rečima, čuva oko pola miliona stranica dokumenata o Prvom svetskom ratu na teritoriji Srbije i u celoj Evropi, koji svedoče o razaranjima, mržnji, netrpeljivosti, nerazumevanju i neprijateljstvu između naroda i država.
"Iščitavajući ova dokumenta, možemo da utonemo u atmosferu, u način razmišljanja, vrednosni sistem, ciljeve država i vlada koje su pre 100 godina otpočele Prvi svetski rat", ocenio je on.

Ristić je naglasio da je, s vremenske distance od jednog veka, nužno akcentovati pomirenje i razumevanje, kao i afirmisati sistem vrednosti koji nikad više ne bi trebalo da dozvoli izbijanje novog rata.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić izjavio je da je ova izložba prva u nizu ovogodišnjih programskih sadržaja Arhiva, u okviru kojih će 28. jula, dana kada je pre jednog veka počeo Prvi svetski rat, biti održana centralna izložba.
"Naša ideja je da tu (centralnu) izložbu istovremeno otvorimo u Beogradu, Banjaluci, Andrićgradu i Trebinju", rekao je Perišić, dodajući da postoji dogovor o prikazivanju izložbe i s Parizom, Londonom, Rimom, Solunom i Moskvom, a da će on predložiti i saradnju Arhiva Srbije i austrijskih državnih arhiva.

Izloženi dokumenti u Arhivu svedoče o austrougarskoj politici i odnosu velikih sila prema Srbiji početkom 20. veka, austrougarskim vojnim pripremama početkom 1914. godine, vojnim manevrima u BiH 24-27. juna 1914, Sarajevskom atentatu, Julskoj krizi i početku rata.

Otvaranju izložbe prisustovali su ambasador Austrije u Beogradu Johanes Ajgner, predstavnici ministarstava kulture, pravde i prosvete, kao i brojne druge zvanice.

Izvor; Tanjug