Nagrada "Petar Banićević" glumcu Milošu Đorđeviću


BEOGRAD - Nagradu "Petar Banićević" za 2013. godinu dobio je glumac Miloš Đorđević, saopštilo je danas Narodno pozorište (NP).

Odluku je jednoglasno doneo žiri čiji je predsednik dramski umetnik Tanasije Uzunović, a članovi dramaturg Slavko Milanović i v.d. direktor Drame NP Spasoje Ž. Milovanović.

Đorđević je nagrađen za uloge Bikse, Voje i Milana u predstavi "Bizarno", po tekstu Željka Hubača u režiji Snežane Trišić, kao i za ulogu Dragana u predstavi "Ogvožđena" Gorane Balančević u režiji Đurđe Tešić.

Žiri je istakao da je Đorđević glumac "izuzetne scenske pojave, vanrednog šarma, mogućnosti izražavanja i stalnog napredovanja u novim zadacima koje dobija".
"Dorastao najrazličitijim ulogama, pođednako dobar u klasicima i u savremenim komadima, Đorđević je, verujemo, glumac kojem će ova nagrada biti podsticaj za još studioznija istraživanja glumačkog izraza", dodaje se u obrazloženju.

U NP u poslednjih 11 godina, koliko je član ansambla, pokazao se kroz najrazličitije žanrove i izraze. Bio je Figaro u predstavi "Figarova ženidba i razvod", Ivanko u "Ribarskim svađama", Aldžernon u predstavi "Važno je zvati se Ernest", Mile u "Pokojniku", Klitandar u "Mizantropu", Sima Popović u "Gospođi ministarki", Jakob u "Tišini treznih", Parče u "Ronalde, razumi me"...
"Kao i profesor Banićević, od kog je učio, njegova profesionalnost i posvećenost Narodnom pozorištu još jedan su od razloga za uverenost da ova nagrada odlazi u prave ruke", ocenio je žiri.

Đorđević se bavio pedagoškim radom na akademiji na kojoj je studirao u Novom Sadu, kao asistent na tehnici glasa. Prva generacija kojoj je predavao su sadašnji članovi NP (Igor Đorđević, Ivan Bosiljčić, Nada Šargin, Sena Đorović, Milena Đorđević).

Tanjug 15.01.2014