Aleksandar Gatalica dobitnik nagrade "Kočićevo pero"


BEOGRAD - Aleksandar Gatalica je dobitnik nagrade "Kočićevo pero" za zimu 2013 godine, za zbirku "Ogromni mikrokosmosi", u izdanju "Čarobne knjige", saopštio je danas žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsednik), Mladen Vesković i Miljenko Jergović.

Odluka je doneta jednoglasno za "visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči".

U obrazloženju odluke se navodi da "Gatalica ovom knjigom vraća poverenje u moć literature, umetnosti reči, koja je, čini se, u doba opšteg tehničko - tehnološkog napretka potisnuta s glavnog horizonta uskraćenih ljudi, svodivih na razlomke osiromašenih vrednosti".
"Tri izabrana romana: "Linije života", "Euripidova smrt" i "Naličja", svaki za sebe, predstavljaju celovita dela, ali su na svojevit način povezana, srodna u kvalitetu teme, opštoj duhovnoj auri i načinu literarne struktuacije materijala, naročito kad su u pitanju kompozicija i jezik" ocenio je žiri.

Isti žiri je doneo odluku da godišnju nagradu za 2013. godinu "Kočićeva knjiga" dodeli za celokupno književno stvaralaštvo uglednom prevodiocu i književniku Kolji Mićeviću.

Nagrade koje dodeljuje Zadužbina Petar Kočcih Beograd-Banja Luka biće urucene u Biblioteci grada Beograda 24. decembra u 11 časova a u programu će učestviovati pored laureata i članova žirija MIlerta Aćimović Ivkov i Mladen Vesković.


Tanjug