Premijera filma "Montevideo, vidimo se" 15. januara

BEOGRAD - Film "Montevideo, vidimo se" reditelja Dragana Bjelogrlića biće premijerno prikazan 15. januara u Sava centru, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Bjelogrlić je rekao da su za četiri godine uspeli da snime dva velika filma i tri ciklusa serije od 30 epizoda.
"Želeli smo da uradimo nešto lepo i veliko, a sada svi možemo da se složimo da je "Montevideo" postao sinonim za nešto lepo i humano što svima nama, naročito u Srbiji, danas nedostaje. Zbog toga sam ponosan na sve nas", rekao je Bjelogrlić, dodavši da nisu imali lak zadatak posle uspeha prvog filma.

On je u izjavi medijima naglasio da bi voleo, koliko god je to moguće, da se drugi film posmatra sam za sebe, kao umetničko delo.
"Imao sam dilemu nakon velikog uspeha prvog filma, da li da ulazimo u avanturu sa drugim. Jako me je brinulo da li je moguće da napravim nešto što neće biti prosti nastavak prvog filma, već autohton film koji funkcioniše sam po sebi i to mi je odnelo najviše energije i truda. Nisam se vodio time da li ću nadmašiti prvi film i mislim da je kvalitet u tome što su to slični, a opet potpuno različiti filmovi", istakao je Bjelogrlić.

Dodatnu snagu da istraje Bjelogrliću je dalo učešće Armanda Asantea, činjenica da je "takva umetnička i ljudska veličina poverovala u ono što rade" i naglasio da mu je rad i druženje sa celom ekipom "pomoglo da bude malo bolji čovek".

Fudbalska saga iz 1930. godine se nastavlja u glavnom gradu Urugvaja, gde se nakon napornog tronedeljnog putovanja preko Atlanskog okeana, prva formirana reprezentacija tadašnje Kraljevine Jugoslavije našla među učesnicama Prvog svetskog prvenstva.

Predvođeni čvrstim entuzijazmom, vizijom i idejom zajedništva Tirke, Moša, Milutinac, Jakša i ostali momci iz tima, zahvaljujući talentu i istrajnosti, ulaze na velika vrata sportske scene.

Glumac Viktor Savić je primetio da smo svi navikli da nastavak bude lošiji od prvog filma, ali da to nije slučaj sa "Montevideom". "Ovo je pokretački film što naša umetnost nema i nadam se da će nam drugi deo doneti bar onoliko humanitarnih utakmica koliko smo odigrali na krilima prvog, jer nam je to najznačajnije", dodao je Savić.

Njegov kolega Miloš Biković je priznao da nije verovao da bi Bjelogrlić mogao da nadmaši prvi film. "Napraviti ovakav film u materijalnoj, duhovnoj i emotivnoj krizi je podvig. Možete očekivati spektakl kakav se retko dešava i u Holivudu, jer oni snimaju po šablonu, a mi smo napravili jedinstven film", istakao je popularni glumac.

Scenario su napisali Srđan Dragojević, Ranko Božić, Dimitrije Vojnov, producent je Dejan Petrović, direktor fotografije Goran Volarević, scenografi Goran Joksimović i Nemanja Petrović, montažer Dejan Urošević, kostimograf Dragica Laušević, muziku je radio Magnjifiko, pesme izvodi Luz Kasal, a za specijalne efekte je bio zadužen Nebojša Rogić.

Pored Bikovića i Savića, igraju Petar Strugar, Elena Martinez, Conća Hidalgo, Nebojša Ilić, Branko Đurić Đura, Predrag Vasić, Vojin Ćetković, Ivan Zekić, Aleksandar Radojičić, Nikola Đuričko, Srđan Todorović, Srđan Timarov, Andrija Kuzmanović, Nenad Heraković, Uroš Jovčić, Milan Nikitović, Rade Ćosić, Bojan Krivokapić.

Bjelogrlić je skrenuo pažnju da je ceo film urađen u Beogradu i da je ohrabrujuće znati koje tehničke mogućnosti i kreativnost leže ovde.

On je rekao i da bi voleo da se u skorijoj budućnosti desi još jedan projekat kao što je "Montevideo", dodavši da trenutno ne zna da li će se uopšte dalje baviti režijom.
"Moja osnovna profesija je gluma i ja ću se time baviti celog života. Ovaj deo mog života se završava i nadam se da ću i posle ovoga biti zadovoljan bar onoliko koliko sam bio zadovoljan posle prvog dela", rekao je Bjelogrlić, poručivši publici da će se uz film smejati i plakati, a iz sale će izaći sa uverenjem "da stvarno treba da uradimo nešto kako bi postali bolji ljudi".


Tanjug