Sopran Katarina Jovanović prima Orden viteza umetnosti


BEOGRAD - Ugledna srpska umetnica, sopran Katarina Jovanović, koja važi za jedan od najlepših i najekspresivnijih glasova na operskim i koncertnim podijumima Evrope, primiće sutra uveče u Ambsadi Francuske u Beogradu odlikovanje Francuske Orden reda umetnosti i književnosti u rangu Viteza.

Kako je najavila Ambsada Francuske, odlikovanje će uručiti ambasador Fransoa Gzavije Denio a ceremoniji će predhoditi resital soprana Jovanović i francuskog pijaniste Dominika Plankada. Jovanović i Plankad održaće i resital u subotu 30. novembra u Kolarčevoj zadužbini.

Odlikovanje koje će Jovanović sutra primiti, Orden reda umetnosti i književnosti, uručuje se u ime francuskog ministra kulture i komunikacija. Ustanovljen je 1957.godine i dodeljuje se za zasluge u oblasti umetnosti, književnosti, kulturnog nasleđa i dodeljuje se u tri ranga: vitez, oficir i komandor. Jovanović je od maja nosilac ordena Viteza umetnosti i književnosti francuske vlade a biće joj uručen sutra na svečanosti u ambasadi Francuske.

Jovanović je nastupala u koncertnim dvoranama, operskim scenama i na festivalima Za 15 godina uspešne karijere imala je 570 nastupa od Beograda, Ostrave, Londona, Brizbejna, Pariza, Čikaga, Berlina do Peralade.

Nakon što je magistrirala u Beogradu i usavršavala se u Londonu na čuvenoj Gilhold školi, Jovanović je pohađala majstorske radionice Tomasa Kvasthofa, Kristofa Ešenbaha, Benite Valente, Dmirtija Hvorostovskog, Robina Boumana.

Više sezona je učila od Grejema Džonsona u okviru projekta Songmakers Almanać. U okviru edukativnih serija Vigmor hola u Londonu, učila je od Ditriha Fišera Diskaua.

Snimila je prvi CD sa pijanistom Brunom Fontenom i klarinetistom Floranom Eoom za Transart Live a 2011. godine disk posvećen Bizeu za Naxos sa Žan Klodom Kazadesusom i Nacionalnim orkestrom iz Lila. Ovaj snimak je izabran za CD meseca časopisa Gramofon kao i najbolji snimak BBC magazina.

Izvor; Tanjug