Film Ivane Todorović nagrađen u Solunu


BEOGRAD - Dokumentarni film Ivane Todorović "Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka" dobio je Nagradu za kinematografsko dostignuće (Cinematic Aćievement award) na festivalu "Theš International Short Film" u Solunu, saopštio je danas Dom kulture Studentski grad.

Film je imao premijeru na "Berlinale Shorts", a nakon toga je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma i najboljim "balkanskim dokumentarcem" na Dokufest festivalu u Prizrenu.

Nagrađen je i na Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu.
"Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka" je film o ljubavi, sreći i želji za pripadanjem.

U središtu radnje je Goca (39), transrodna osoba, koja živi u Beogradu sa svojom nećakom, o kojoj brine od detinjstva.

Uprkos problemima koje ima sa dečkom koga voli i sa poslom kojim se bavi, Goca uspeva da zadrži svoju vedrinu. Ona izlazi na pozornicu i priča svoju životnu priču.

Film je snimila i režirala Ivana Todorović, montirala je Jelena Maksimović, muziku je radio Draško Adžić, a obradu zvuka Danijel Milošević.

Tekst predstave, čiji su delovi korišćeni u filmu, napisale su protagonistkinja Goca i dramaturg Olga Dimitrijević, dok kabare "Iza ogledala" potpisuje tim mladih umetnika.

Film je rađen u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, a podržan je od strane Ministarstva kulture Srbije, fonda "Heartefact" i Rekonstrukcije Ženskog fonda.


Tanjug 21.11.2013