Koncert slavnog violiniste Kolundžije "Jovan i gudači"


BEOGRAD - Proslavljeni srpski violinista Jovan Kolundžija održaće sedmi uzastopni tradicionalni novogodišnji koncert u Kolarčevoj zadužbini 13. novembra.

Gala koncert pod nazivom "Vama u čast - Jovan i Gudači" Kolundžija će održati sa dugogodišnjim saradnicima - Gudačima Sv.Đorđa. Koncert je posvećen beogradskoj publici koju Kolundžija tradicionalno dočekuje atraktivnim programom.

Popularni violinista ističe da je tokom svih ovih godina sa publikom izgradio poseban odnos, pun poštovanja i naročite bliskosti ali i da ga veseli susret sa novim mladim licima u publici, sa mladim generacijama i novim ljubiteljima klasične muzike, kojih je sve više.

Istaknuti violinista Kolundžija više od četiri decenije ostavlja značajan trag na svetskoj muzičkoj sceni, uz više od 4000 održanih koncerata u najprestižnijim salama na svim kontinentima. Dobitnik je najuglednijih i najvećih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja.

Kolundžija je 2001. godine osnovao Centar lepih umetnosti Guarnerius, koji je do sada realizovao više od umetničkih 750 projekata, a ove godine je proglašen za Ustanovu kulture od nacionalnog značaja. Već sedam godina popularni violinista na kraju kalendarske godine održi zahtevne koncertne projekte, Novogodišnji koncert u Kolarčevoj zadužbini sa izuzetno atraktivnim programom.

Ove godine program koncerta čine brižljivo odabrane virtuozne kompozicije klasike i filmske muzike, dela Baha, Krajslera, Sen-Sansa, Masnea i Sarasatea, dok će se muzika Enija Morikonea prvi put naći na repertoaru Kolundžije. Morikoneova tema iz filma "Cinema Paradiso", će u obradi za violinu i kamerni orkestar, biti izvedena premijerno u Beogradu.

Sve kompozicije na programu pratiće novi aranžmani koje su posebno za ovu priliku pripremile kompozitorke Branka Popović i Tatjana Milošević.

Koncertni podijum Kolundžija će ove godine podeliti sa sjajnim mladim muzičarima, orkestrom Gudači Sv. Đorđa sa kojim sarađuje više od dvadeset godina.

Direktor ansambla Gudači sv Đorđa, violista Ljuba Milanović povodom koncerta rekao je da nastupi sa Kolundžijom za orkestar uvek predstavljaju posebno zadovoljstvo i da se nadaju da će i ovoga puta njihova saradnja rezultirati sjajnim umetničkim događajem koji će, publici u čast, postati deo duge tradicije zajedničkih nastupa Jovana i Gudača.

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture i informisanja a organizatori Gvarnerius i Gudači Sv. Đorđa.

Tanjug