Godišnja skupština Unije teatara Evrope


MILANO - Godišnja skupština Unije teatara Evrope (UTE), na kojoj učestvuju direktori pozorišsta - članova te značajne asocijacije počela je danas u “Pikolo” teatru u Milanu.

Skupštini prisustvuje i vršilac dužnosti direktora Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović.
Prisutne je pozdravio predsednik Unije Ilan Ronen, koji je zahvalio direktoru “Pikolo” teatra Serđu Eskobaru na gostoprimstvu i organizaciji proslave 30 godina UTE, kao i odličnoj predstavi u režiji Žana Lavodana upriličenoj tim povodom.

Ronen je izrazio zadovoljstvo što su privukli u Uniju dva nemačka pozorišta i norveški teatar i dodao da se ubuduće moraju više da se fokusiraju na poljska pozorišta.

On se osvrnuo i na projekat “TERRORisms” u kome učestvuje više teatara, među kojima i Jugoslovensko dramsko pozorište i primetio da njegova realizacija dobro napreduje.

Ronen je kazao da je prva predstava na temu terora u okviru navedenog projekta imala premijeru sinoć u Štutgartu, intenzivne pripreme su u toku u Tel Avivu i Oslu, dok Jugoslovensko dramsko pozorište priprema predstavu “Zmajeubice” Milene Marković.

Predsednik Unije ponovio je svoju zabrinutost zbog smanjenja budžeta pozorišta, menjanja pravila njihovog funkcionisanja i postojanja i poručio prisutnim direktorima teatara da moraju da budu realni i svesni da se “nešto menja”.

Ronen je naglasio da “ne smemo samo da se oslanjamo na velike organizacije, već da svako pozorište mora da pogleda unutar sebe šta može da učini, da uključi svoje gradove i da kroz međusobnu saradnju pokušamo da prevaziđemo probleme”.

Predstavnik “Mali” teatra u Sankt Peterburgu Dejvid Volfovski najavio je za decembar kulturni forum na koji je pozvao direktore pozorišta i ministre kulture kako bi razgovarali o odgovornosti država prema teatrima.
“Verujem da tom forumu treba da prisustvuju i ministri kulture kako bismo skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze pozorišta i da oni predstavljaju znčajne institucije svakog društva”, rekao je Volfovski, pomenuvši i projekat na kome radi “Mali” teatar sa još nekoliko pozorišta, a koji se tiče prihvatanja različitosti i drugih kultura.

Na dnevnom redu Skupštine je izbor novih članova Unije, predsednika i članova borda UTE, a razgovaraće se i o projektima i festivalima te organizacije.

Unija u svom sastavu ima 19 pozorišta - iz Italije, Rusije, Rumunije, Grčke, Portugala, Izraela, Austrije, Češke, Francuske, Bugarske, Norveške, Nemačke, a Jugoslovensko dramsko pozorište je primljeno u tu asocijaciju 2006. godine.

Izvor; Tanjug