Izdavači: Knjiga pobedila i besparicu


BEOGRAD - Ovogodišnji 58. Međunarodni sajam knjiga zatvara se danas primopredajom Otvorene knjige, podaci o broju prodatih ulaznica, kupljenih knjiga i ostali, biće saopšteni kasnije, ali prema tvrdnjama velikog broja izlagača, Sajam je dobio više nego prelaznu ocenu.

Predstavnici većine izdavača u izjavama Tanjugu priznali su da su bili veoma skeptični kako će proći ovogodišnji Sajam knjiga s obzirom na dubinu krize, ali se pokazalo da je knjiga pobedila i strah od besparice, jer su, kako kažu, svi posetioci odlazili barem sa jednom kupljenom knjigom.

Pozitivan utisak je ostavio veliki broj mladih koji su ove godine došli na Sajam i to su pretežno bili žitelji Beograda i okoline, a broj posetilaca iz provincije bio je drastično smanjen u odnosu na prethodne godine.
Izostali su bibliotekari ili ih je došao veoma mali broj sa veoma skromnim sredstvima pošto su Zakonom o javnim nabavkama, onemogućeni da kupuju knjige kako je bilo uobičajeno direktno na štandovima.

Strani posetioci, a pored Poljske koja je bila počasni gost, bilo ih je iz više zemalja uglavnom Evrope uključujući dve dosta brojne delegacije iz Kine koja će 2014. biti počasni gost i delegacije udruženja ruskih izdavača koji su takođe došli u uzvratnu posetu svojim kolegama iz Beograda.

Sajam su i ove godine posetili i pisci iz regiona - Makedonija, Bosna, Hrvatska - i svi su o posećenosti i organizaciji Sajma govorili u superlativima.

Većina anketiranih se požalila na veoma slabu posetu na početku sajma što je kod svih izazvalo zebnju da će sajam biti finansijska katastrofa, a pošto su u drugom delu ""knjigoljupci"" nagrnuli, procena je da je ukupan broj približno isti kao prošle godine.

Takođe, veliki broj izdavača je primetio da manji broj kupaca nije umanjio broj kupljenih knjiga, jer oni koji su se odlučili da plate ulaznicu od 250 dinara dolazili su sa jasnim ciljem da ili dođu do određenih knjiga ili da se okoriste neverovatnim sniženjima koje su davale neke od velikih izdavačkih kuća (Čarobna knjiga, Portalibris, Vulkan, Laguna…), a na koje su se neke kolege izdavači “ljutili” jer nisu mogli da sebi priušte taj luksuz da idu ispod popusta od najviše 50 posto.

Što se tiče cena, izdavači su se trudili da ih zadrže na prošlogodišnjem nivou i zato nije bilo, sa nekoliko časnih izuzetaka, luksuznih izdanja, a najbolje su prolazili erotski romani, sve knjige namenjene najmlađima, stripovi i fantastika.

Jedan od vlasnika najboljeg izdavača po mišljenju novinara “Vulkana” Miroslav Josipović potvrdio je da su oni ostvarili ono što su planirali da postignu na sajmu i da su zato zadovoljni, jer to znači da će obezbediti obrtna sredstva za dalji rad.
Prema oceni osnivača i direktora “Lagune” Dejana Papića Sajam knjiga je nesporno najveća kulturna manifestacija u zemlji i može da služi na čast da je jedan od najvećih u Evropi.

“Kriza se oseća i u "Laguni", ali ono što karakteriše ovu izdavačku kuću je da nije smanjila prodaja tokom sajamskih dana u knjižarama "Delfi" kojih ima 25 širom Srbije. Razlog je što smo se postarali da isti popusti koji se daju na sajmu, a neki čak i veći daju u knjižarama da bi oni koji nisu u stanju ili zbog udaljenosti ili zbog visoke cene ulaznice da dođu do sajma mogli da iskoriste sniženja”, rekao je Papić.

Njegova je poruka da treba čuvati Sajam knjiga takav kakav jeste, jer svi koji dolaze pripremaju se tokom cele godine da dođu na najveću feštu pisane reči.

Gojko Božović, osnivač i vlasnik “Arhipelaga” zapazio je da je jasno vidljivo koliko je ovogodišnji sajam najmanje imao prostora u medijima za poslednjih 20 godina, ali da je potvrdio da je vitalniji nego što se mislilo i interesovanje čitalaca nije drastično opalo.

Vlasnik “Paladina” Goran Skrobonja potvrdio je da je imao veoma uspešan nastup na Sajmu knjiga, ali to je pripisao činjenici da je posle više godina provedenih na galeriji “stigao” u prsten hale 1.

On je potvrdio da se promet više nego udvostručio najviše zahvaljujući prodaji knjiga iz edicije “Kult film i televizija” (Kasl, Kalifornikacija, Okružen mrtvima).

Menadžer za odnose sa javnošću specijalizovane izdavačke kuće “Psihopolis” iz Novog Sada Vesna Svilokos je konstatovala da je srazmerno smanjenju broja novih izdanja (20 - 2012, 10 -2013) prodaja vrlo malo manja, čak možda na istoj ravni, ali smatra da je to tapkanje u mestu i nije pravo poslovanje.

Aleksandra Rašić iz “Radionice Rašić” koja je osnovana pre šest meseci s namerom da objavljuje e-knjige, veoma je zadovoljna svojim prvim nastupom na Sajmu knjiga pošto je dobila štand u ""prstenu"" kakav je i tražila.

To je značilo da je imala manje troškove s obzirom da je prostor skroman i istovremeno joj se pružila šansa da prikaže svoju produkciju i na taj način se predstavi sajamskoj publici.

U prstenu se nalazio i štand “Blica” sa jednom knjigom o Jovanki Broz i oni koji su je prodavali potvrdili su da je vladalo veliko interesovanje.

Jedna od dve vlasnice izdavačke kuće “Odiseja” Vesna Kapuran je oduševljena što se formira čitalački podmladak i bila je spremna da mladima koji dolaze sa listom knjiga koje žele da dodatni popust.

Direktor “Tanesija” Nenad Simonović je potvrdio da je poslovao isto kao prošle godine, a da je zahvaljujući činjenici da je između dva sajma objavio 13 novih naslova donekle povećao prodaju iako nije bilo sredstava za reklamu.

Bojana Ćebić, vlasnica “Evolute” koja je pauzirala prošle godine primetila je da je poseta bila nešto manja, ali pošto je formirala ciljnu grupu posetilaca koji dolaze da kupuju njene knjige oni je nisu izneverili.
Najkraći i najbolji komentar Sajma knjiga dao je književnik Miljenko Jergović iz Hrvatske koji je kazao: “Sajam je odličan”.

Tanjug