Beogradski sajam knjiga - 490 izlagača, 48 inostranih

BEOGRAD - Vrata Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, 58. po redu, otvorena su za posetioce danas u 10 sati, dok će svečanost otvaranja biti održana u 18 sati.

Goste će u ime Poljske, zemlje pocasnog gosta, pozdraviti Olga Tokarčuk, a Sajam će zvanično otvoriti književnik Ljubivoje Ršumović.

Svečanosti će prisustvovati, kako je najavljeno, i premijer Srbije Ivica Dačić, dok je u 19 sati predviđeno otvaranje štandova Kancelarije za Kosovo i Metohiju i EU info centra.

Sajam će ove godine organizovati 60 programa, a posebne programe je pripremila zemlja počasni gost i izdavači na svojim štandovima ili u salama za promocije.

Sajam je finansijski pomogao dolazak 16 stranih gostiju, a najavljeni su i predstavnici Lajpciškog i Frankfurtskog sajma knjiga, kao i Evropske asocijacije izdavača.

Na površini od 27.000 kvadratnih metara predstaviće se 490 direktnih izlagača, što je 12 više nego lane, a od toga 48 iz inostranstva.

Državne institucije i distributeri, izdavači iz oblasti religije nalaziće se u parteru hale 4, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige.

Sale za prezentacije i izložbe biće u hali 1a, dok će novoustanovljeni Dečiji paviljon biti u hali 2b, što će publici omogućiti lakši pristup sadržajima pratećih programa, dok će pres centar biti na galeriji hale 2.

Beogradski književni časopisi prvi put na Sajmu knjiga imaće sopstveni štand i prateći program, a biće organizovano i nekoliko izložbi posvećenih piscima čiji se jubileji slave u 2013. kao što su NJegoš, Crnjanski, Andrić.

Školski dan je četvrtak, 24. oktobar, porodičnii dan je ponedeljak, 21. oktobar, nagrade Sajma biće uručene 24. oktobra, nagrada "Dositej" stranom izdavaču 21. oktobra u 18 sati, a predaja otvorene knjige počasnom gostu Sajma u 2014. godine - Kini biće održana u nedelju, 27.oktobra, u podne.

Prvi put na beogradskom Sajmu knjiga, u organizaciji sajma, biće realizovani programi posvećeni deci i mladima, u formi likovno-književnih radionica, druženja sa piscima i tribina, kao i kroz interaktivne programe za decu i mlade "Volim da čitam".

Popularna Strip-sala će i ove godine predstaviti najupečatljivija strip ostvarenja objavljena između dva sajma.

Forumi Sajma, pod sloganom "Brinuti o knjizi", baviće se temama: medijski prostor slobode za knjigu, šta za kulturni i izdavački sektor znače najnovije izmene medijskih zakona, internacionalni modeli predstavljanja i popularizacije književnosti - nemački, slovenački i srpski primeri iz prakse, kome i čemu su potrebne javne nabavke u izdavaštvu i bibliotekarstvu…

Ulaznica za 58. Beogradski sajam knjiga košta 250 dinara.

Tanjug