Koncert Prvog beogradskog pevačkog društva


BEOGRAD - Najstariji hor u Srbiji, Prvo beogradsko pevačko društvo, održaće večeras u Kolarčevoj zadužbini koncert duhovne i svetovne muzike u okviru 45.Bemusa.

Dirigovaće dirigent i umetnički rukovodilac Hora od 2004. godine Svetlana Vilić, a kao solisti nastupiće soprani Ljudmila Gros-Popović, Snežana Savičić-Sekulić i Marčela Frančesko, Tamara Grubin, mecosopran, Bojan Bukumirić i Aleksandar Sekulić, tenori, Đorđe Tomić i Ljubomir Ćurčić, basovi, Nebojša Brdarić, frula. Gostovaće i Dečji hor Prvog beogradskog pevačkog društva.

U prvom delu koncerta na programu je duhovna muzika ruskih i srpskih kompozitora: Stepana Degtjarjova, Milija Balakirjeva, Aleksandra Nikoljskog, Petra Konjovića, Miodraga Govedarice, Stevana Mokranjca, Georgija Sviridova, Aleksandra Arhangelskog i Pavela Česnokova.

Drugi deo programa posvećen je svetovnoj muzici Mokranjca, Sviridova i Valerija Gavrilina. U najavi koncerta najstarijeg amaterskog hora u Srbiji, istaknuto je da iako je program podeljen u dva segmenta, duhovni i svetovni, objedinjuje ga tema ljubavi.

Ona je uzvišena, Sveta ljubav u istoimenoj kompoziciji Georgija Sviridova (1915-1998), jednoj od tri minijature pisane u vreme komunizma pod maskom muzike za komad "Car Fjodor Ioanovič", ali i obična, ovozemaljska ljubav devojke prema "komšičetu" koju majka ne odobrava, a o kojoj peva 15. Rukovet Mokranjca.

Kompozitori su oduvek pevali o ljubavi, inspirisani kako duhovnim, tako i svetovnim stihovima uobličenim u dela koja se izvode kako samostalno, tako i kao fragmenti većih celina, ciklusa ili koncerata.

Prvo beogradsko pevačko društvo (PBPD) je najstariji hor u Srbiji je, u svojstvu kraljevskog ambasadora kulture Srbije, pevao je pred najvećim vladarima Evrope, održavao dobrotvorne koncerte, školovao talentovane muzičare.

Osnovano 1853. godine kao hor građana, Društvo je svoju bogatu istoriju vezalo za najznačajnije kompozitore i dirigente u Srbiji koji su ga predvodili: Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković, Josif Marinković, Davorin Jenko, Stanislav Binički, Kosta Manojlović, Stevan Hristić, Miloje Milojević, Predrag Milošević, Aleksandar Gavanski.

Horski dirigenti bili su i Vojislav Ilić, Svetolik Pašćan-Kojanov, Dimitrije Stefanović, Dušan Miladinović, Georgije Maksimović, Aleksandar Vujić, Luka Gavrilović, Bojan Suđić, Divna Ljubojević, Vladimir Milosavljević.

Zlatno doba Društvo je doživelo tokom tridesetogodišnjeg umetničkog angažmana Stevana Mokranjca, najčuvenijeg srpskog kompozitora.

U najnovijoj istoriji Hor je tri godine za redom 2008, 2009. i 2010.godine učestovovao na prestižnom Moskovskom pashalnom festivalu, 2008. godine je kao jedini amaterski ansambl, uz vrhunske profesionalne horove, priredio koncert u Uspenskom hramu u Kremlju, a potom i u uglednoj dvorani Akademske kapele Glinka u Sankt Peterburgu.

Prvo beogradsko pevačko društvo ovog juna obeležilo je 160 godina postojanja velikim koncertom u Kolarčevoj zadužbini.

Tanjug