Vukov sabor u ponedeljak u znaku jubileja

LOZNICA - U Loznici i Tršiću će od 9. do 15. septembra, biti održan Vukov sabor u okviru kojeg će biti organizovan niz kulturno-umetničkih svečanosti, posvećenih reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Vukov sabor će ove godine biti u znaku jubileja, 80 godina te manifestacije, rekla je Tanjugu direktor Centra za kulturu „Vuk Karadžić" u Loznici Dajana Đedović, najavljujući raznovrstan i interesantan program.

Prema njenim rečima, postoji nekoliko nivoa sadržaja Vukovog sabora, jedan je akademski nivo, koji se odnosi na okupljanje slavista, prevodilaca i književnika, dok je drugi revijalan, namenjen građanima i poklonicima sabora, i sastoji se od niza muzičkih koncerata i pozorišnih predstava.

Najzanimljiviji deo programa je zavrršna svečanost gde će besednik biti srpski akademik Dušan Kovačević, rekla je Đedović i izrazila očekivanje da će njegova beseda biti značajna za kulturnu istoriju Srbije

Kao važan događaj ona je izdvojila i premijeru predstave "Devetstopetnaesta - tragedija jednog naroda", rađene po istoimenom tekstu Branislava Nušića.

Đedovićeva je u sredu, na konferenciji za novinare, navela da je predstava rađena u koprodukciji lozničkog CZK „Vuk Karadžić", sa Kruševačkim pozorištem i Narodnim pozorištem u Nišu.

S obzirom da se prošle godine obeležavao 78. Vukov sabor, Đedović je objasnila da se prema nekim izvorima tvrdi da sabor u vreme Nedićeve vlasti u Loznici tokom Drugog svetskog rata nije održan, i naglasila da su to ideološka tumačenja i sukobljavanja onih koji su na vlast došli posle rata.

Ona je rekla da je zajedno sa članovima Programskog saveta Vukovog sabora odlučila da stavi tačku na priču da sabor tokom ratne 1942. godine nije održan, jer prema njenim rečima postoje relevantne istorijske činjenice koje ukazuju da se ta manifestacija počev od 1933. godine obeležavala u kontinuitetu.Tanjug