Praznicne navike i verovanja sirom sveta


U novogodišnjoj noći ili na prvi dan Nove godine narodi širom sveta jedu hranu za koju veruju da će im u godini koja dolazi doneti blagostanje, sreću, uspeh i zdravlje. Neki veruju da sve, pa tako i hrana u obliku kruga, donosi sreću jer je simbol zaokruženog ciklusa jedne i početak druge godine. Prema tom verovanju, čekajući Novu Holanđani jedu krofne, Filipinci okruglo voće, a Amerikanci pasulj. U Grčkoj se u novogodišnjoj noći poslužuje Vassilopitta ili torta Svetog Vasilija, u koju se pre pečenja utisne novčić.FILIPINI- VOĆE DONOSI SREĆU

Pri otkucavanju ponoći na satu na Filipinima je važno imati sto pun hrane, što će osigurati blagostanje. Za napredak i sreću za Novu bi trebalo poslužiti i sedam različitih vrsta okruglog voća.

JAPAN - KOLAČ MOČI ZA SREĆU

U Japanu se poslužuju posebno dugački rezanci koji moraju da se posrču "za dug život" u dahu. Blagostanje i zdravlje porodici donosi kolač moči.

AMERIKA - ZELENA HRANA ZA DEBLJI NOVČANIK

Na jugu SAD veruju da priprema crnog pasulja u novogodišnoj noći donosi sreću. Novac donosi zelena hrana kao što su grašak, spanać ili kupus, boje koje podsećaju na dolar.

AUSTRIJA - PRASE ZA BLAGOSTANJE

Austrijanci na Novu godinu pripremaju svečani ručak koji uključuje prasetinu, kao simbol sreće i blagostanja. A za desert sladoled od mentola u obliku deteline s četiri lista. To su glavni uslovi za osiguravanje sreće u novoj godini za taj narod.

SICILIJA - LAZANJE

Stari sicilijanski običaj kaže da će sreća u novoj godini doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje, a nesreća sledi svima koji na taj dan jedu makarone ili bilo koju drugu testeninu osim lazanja.

ŠPANIJA - GROŽBE U PONOĆ

Kad zakuca ponoć, Španci odmah jedu 12 zrna grožđa - po jedno zrno za svaki mesec, da bi bili srećni cele iduće godine.

NORVEŠKA - PUDING OD PIRINČA

Za Novu godinu Norvežani se časte pudingom od pirinča, a unutra sakriju jedan badem. Ko u svojoj posudici dobije baš taj badem, biće srećan cele godine.NEMAČKA - KUPUS

Kupus igra glavnu ulogu na trpezi Nemaca za vreme novogodišnjih praznika, a jede se i služi na više načina. Omiljen je onaj koji se služi dinstan sa svinjskim kobasicama ili šniclama. Na stolu se mora obavezno naći i neko prženo testo, a najčešće su u pitanju krofne punjene džemom ili nekim drugim nadevom. Praznična večera se završava tako što svako pojede po jedno malo prase napravljeno od marcipana, jer se veruje da to donosi sreću.


BRAZIL - SOČIVO ZA NOVU GODINU

Prvo jelo koje se obavezno služi u brazilskim domovima za Novu Godinu je supa od sočiva sa pirinčem. Ritual kojim bi trebalo osigurati dobre novčane prilike u narednoj godini podrazumeva konzumiranje nara, a sedam zrna ovog voća je dovoljno da se obezbedi dobra sreća u predstojećih 12 meseci. Na prazničnoj trpezi nalaze se i specijaliteti od svinjskog mesa, ali se tog dana ne služi meso krabe, kao ni ćuretina jer se za njih veruje da donose nesreću.ITALIJA - HEDONIZAM NA DELU

Hedonizam za stolom slavi se u Italiji tokom čitave godine, ali svoj vrhunac dostiže upravo za vreme praznika. Među omiljenim jelima koja se spremaju za novogodišnje praznike su razne vrste ribe, obično dimljene i dobro usoljene, kao i pasta "vermičeli", ono što bismo mi najpre prepoznali kao zapečene makarone, te pečena ili pržena jegulja i specijalni hleb "penetone". Ovaj hleb je često slatkastog ukusa, različitih oblika, dekorisan kandiranim voćem i bademima, te može služiti i umesto dezerta.


GRČKA - VASILOPITA

Vasilopita je vrsta kolača koja se služi u grčkim domovima oko Nove godine, a slična je našoj česnici. Testo se razlikuje od kraja do kraja Grčke, ali im je svima zajedničko da se unutar kolača sakrije dukat, kolač se zatim deli među članovima porodice, a onaj ko ima najviše sreće da izvuče kovanicu može se nadati berićetnoj godini. Što se mesa tiče nezaobilazna je i ćurka punjena nadevom od kestena i grožđa.