Podolsko govece korisno i danas


U Mađarskoj ima 500 odgajivača i sada se oni uz pomoć države zalažu za odvojenu prodaju mesa u klanicama i jasno obeleženo poreklo. Interesantno je da mleko podolca u Italiji koriste za proizvodnju sireva (mocarela), jer u laktaciji od 270 dana daje 2.500 litara mleka. Ovi sirevi su skuplji od uobičajenih i desetak puta.


U Bačkoj Topoli, na imanju porodice Tružinski održan je forum posvećen gajenju sivog govečeta – podolca.

Farmeri iz Austrije, Mađarske, Italije i naše zemlje, uz pomoć Evropskog regionalnog fonda za životinjske genetičke resurse, žele da uvidom u karakteristike i trenutni potencijal ove rase sačine nove preporuke za gajenje i da korišćenjem najkvalitetnijih rasplodnih grla poboljšaju proizvodne sposobnosti i nastup na tržištu sa prerađivačima.

U Srbiji se gajenjem podolca bavi sedam odgajivača sa svega oko 300 grla. Procene su da je kod nas ovo goveče došlo iz Ukrajine, bilo je radno, kao što je to bio slučaj u Mađarskoj, Austriji, Turskoj, Italiji, Rumuniji... Danas se od podolca, uglavnom, prodaje sveže meso i pet-šest prerađevina i cela ponuda je izuzetno zdrava i bezbedna hrana.

Prof. dr Bođo Imre iz Budimpešte, ekspert za čuvanje starih rasa domaćih životinja, za „AgroServis” je izjavio da ovo goveče može biti izuzetno korisno u Srbiji za očuvanje pašnjaka i ekstenzivnu, ali jeftinu proizvodnju mesa.

Za sve koji žele da se bave gajenjem ovog govečeta postoji solidna osnova sa zadržanim genetskim sposobnostima, koji obuhvataju izdržljivost u prirodnim uslovima, visoku plodnost i otpornost na bolesti – tvrdi dr Bođo.

U Mađarskoj ima 500 odgajivača i sada se oni uz pomoć države zalažu za odvojenu prodaju mesa u klanicama i jasno obeleženo poreklo.

Interesantno je da mleko podolca u Italiji koriste za proizvodnju sireva (mocarela), jer u laktaciji od 270 dana daje 2.500 litara mleka. Ovi sirevi su skuplji od uobičajenih i desetak puta.

Podolce u pomenutim zemljama gaje uglavnom na pašnjacima, a u Austriji u nacionalnom parku i njihovi proizvodi su visoke biološko-zdravstvene vrednosti.

Na farmi Tružinski podolac se gaji u stajskim uslovima, jer vlasnik ima potrebu za većim količinama stajnjaka, koji koristi za organsku proizvodnju spelta pšenice.