Rusko svinjarstvo – trenutno stanje i tendencije


Veliki podbačaj prinosa kojim se završila prošlogodišnja žetva žitarica i drastično i neopravdano povećanje uvoza mesa rezultirali su ogromnim (2,5 puta) rastom cena na furažno žito, koje, kao što je poznato, u najvećoj meri utiče na proizvodnu cenu svinjskog mesa. U isto vreme, cene živih svinja ostale su bez izmena što je dovelo do toga da su farme svinja počele da posluju sa gubitkom, što je još više produbilo njihov i ovako dosta težak finansijski položaj.

Odsustvo sistema administrativne kontrole i regulacije cena na tržištu žitarica dovelo je, s ekonomske tačke gledišta, do apsurdne situacije. Tako, na primer, proizvodna cena 1 tone žitarica kod proizvođača ne košta više od 1700 rubalja (=47 Evro), maloprodajna cena 2250 rubalja (=62 Evro), t.j. 2,2 puta skuplje.

Odnos cena između furažnog žita i svinjetine ne unutrašnjem tržištu je dva puta niži od optimalnih, koji bi omogućio rentabilnu proizvodnju. Ozbiljnu pretnju stabilnom i efektivnom funkcionisanju svinjarstva u Rusiji predstavljaju velike količine uvezenog svinjskog mesa po dampingovanim cenama. U periodu 2000-2003 uvoz svinjetine se uvećao tri puta, istovremeno na svinjetinu domaće proizvodnje velikoprodajne cene su smanjene na 25-30%, što se naprotiv nije odrazilo na maloprodajne cene mesa i mesnih prerađevina, koje nastavljaju da rastu. Odluka vlade Ruske Federacije o kvotama i ograničenjima uvoza svinjskog mesa od 01.04.2003. godine nije imala preveliki uticaj na stabilizaciju unutrašnjeg tržišta mesa. Uvoznici su požurili da do tog datuma uvezu znatno veće količine mesa nego ranije i tako stvorili zalihe za nekoliko meseci unapred.

Pri tom, količine uvezene svinjetine za 10-12% premašuju obim proizvodnje na ruskim farmama iako one imaju potencijal udvostučenja proizvodnje.

Novonastala situacija negativno se odražava ne samo na krupne farme svinja već i na sitna domaćinstva, gde se proizvode 2/3 ukupnog obima proizvodnje. Na žalost potvrđuju se najgore prognoze o stanju u ovoj oblasti proizvodnje. Broj svinja u velikim farmama na dan 01.07.2004 se smanjio za godinu dana za 1,3 miliona komada (15%).

S obzirom na ovogodišnju uspešnu žetvu, u ovoj godini se očekuje poboljšanje situacije. Proizvođači i udruženja insistiraju napostojećim kvotama na uvoz mesa kao efikasnu meru zaštite domaće proizvodnje. Oni idu i korak dalje, pa zahtevaju povećanje carinske stope na 40 % od cene mesa.

Državnoj Dumi Rusije predat je nacrt zakona "O razvoju poljoprivrede u Rusiji do 2007 godine". Pored navedenog, udruženja traže hitno donošenje odluke o izdvajanju 3 miliona tona iz žetve s ciljem stvaranja stabilizacionog fonda furažnog žita za potrebe domaćeg svinjarstva i živinarstva. Sva ova pitanja našla su svoje mesto u pismu premijeru Rusije M. Fridkovu od strane učesnika "Russvinproma", tradicionalnog godišnjeg kongresa ruskih proizvođača svinja.