Kako podići kvalitet mleka u Srbiji


Trenutno najveći problem u proizvodnji mleka u Srbiji je kako podići njegov kvalitet, pre svega u higijenskom smislu, u skladu sa propisima EU, konstatovano je na sastanku Grupacije proizvođaca i prerađivača mleka u Privrednoj komori Srbije.

Predstavnici mlekara su rekli da se mora učiniti nešto i pre početka rada nacionalne laboratorije za mleko, koje se očekuje 2016. godine, dodajući da bi rad postojećih laboratorija za ispitivanje kvaliteta trebalo unificirati.

Kao jedan od prioritetnih zadataka navedeno je da treba podići higijenu muže, zbog pojave kliničkog mastitisa, a predstavnici PKS su naveli da već rade vodič za farmere, ali da je u tom poslu potrebna i pomoć Uprave za veterinu.

Direktor sirovniskog sektora u Imleku Goran Stoparić je naveo da su ta i Subotička mlekara u poslednjih 10 godina sa velikim ulaganjima uspele da dovedu 50 odsto količina mleka na nivo, koje propisuje Pravilnik o sirovom mleku iz 2009. godine, ističući da u Srbiji ne postoje adekvatne laboratorije.

S duge strane predsednica Grupacija laboratorija za ipsitivanje hrane Snežana Pupovac smatra da imamo kompetentne laboratorije, koje bi mogle da daju izveštaje svakog meseca, ali o tome treba da se postigne dogovor sa državom.

Predstavnik Uprave za veterinu Slobodan Šibalić je podsetio da postoji akcioni plan o tome, kako do 2020. godine doći do odgovarajućeg kvaliteta, dodajući da se radi na izmeni Pravilnika, koji su tražili proizvođači. Reč je pre svega o deklaracijama za kajmak i sireve koji to nisu.

On je dodao da je stav proizvođaca da država subvencioniše isključivo kvalitet, a ne i kvantitet, dodajući da u mleku, mnogo veći problem predstavljaju somatske ćelije, nego mikrobilologija.

Direktor sirovniskog sektora Šabačke mlekare Miroslav Petrović je rekao da su potrebni jedinstveni kriterijumi na teritoriji zemlje, predlažući da mlekare koje izvoze, onaj deo mleka koji plasiraju na druga tržišta prave po pravilniku EU, a deo za domaće tržište po kriterijumima ostalih mlekara.

On je dodao da 80 odsto mleka iz otkupa neće moći da prođe higijenski test.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu OKS Nenad Budimović je rekao da postoje velike primedbe na naknade za veterinarske preglede koje su uvećane od 1. januara.

Izvor: (Tanjug - Biz)